/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO Continuă să încalce legea. Peste 300 de gherete din Capitală continuă să vândă țigări în apropierea instituțiilor de învățământ și cele medicale

04 martie 2019, ora 19:11

Prima gheretă pe care am verificat-o este amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, chiar alături de două instituții de învățământ.

„Cu ușurință am cumpărat acest pachet de țigări, vânzătoarea fără scrupule l-a vândut și apropo nu mi-a dat nici bon fiscal, dar asta este a doua problem. Vreau să vorbesc acum cu tine să-mi spui care este problema. De ce este o problemă că această gheretă este amplasată aici”.

Ghereta este o unitate comercială cu o suprafață de până la 20 de metri pătrați. Vinde produse din tutun. Și se află în apropierea de până la 200 de metri pătrați de la UTM și liceul Pușkin. Respectiv această gheretă nu poate să comercializeze produse din tutun”, Rodion Gavriloi, activist.

La doar câțiva pași am mai găsit o gheretă.

„Eu am venit din concediu prima zi. Am văzut că-i scos de aici, nu știu. A fost scos de la vitrină? – Îi scos acolo, dar de ce, cum, nu știu, eu sunt prima zi după concediu”.

„Am auzit de așa ceva. – Și continuați să activați. – Dar asta nu depinde de mine”.

La vreo sută de metri mai departe, am mai găsit o gheretă cu țigări, amplasată lângă poarta spitalului de Traumatologie. Vânzătoarea a refuzat să discute cu noi.

„Mergeți de aici, nu trebuie să filmați, eu nu vreau să mă filmați”.

Și lângă Spitalul de Boli infecțioase și Universitatea de Medicină am dat peste o situație similară.

Această gheretă ea practic alimentează de la universitățile de medicină. Trei clădiri sunt aici de medicină, inclusiv spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă”, Rodion Gavriloi, activist.

Am încercat să obținem un comentariu de la administratorul firmei căreia îi aparține ghereta, dar ne-a refuzat.

„Eu nu am cum să dau așa informații. La revedere”.

Prin urmare, activistul a solicitat intervenția poliției.

„Acum dvs. puteți să aplicați amendă în baza articolului 267 a codului contravențional? – DVS. depuneți cerere, explicație noi o să examinăm o să chemăm administratorul și o să vă informăm în termen…- Eu deja am scris petiția. – La moment ați efectuat apelul la 112, doriți de a depune careva cereri pe faptul dat? – Acum acest agent economic va primi o amendă, dvs. îi veți aplica amenda? Să faceți legătură cu ofițerul de presă al direcției de poliție și o să vă răspundă la toate întrebările”.

Din numărul total de gherete amplasate în Capitală aproape toate încalcă legea, susține activistul. Din cele 350 verificate, doar 4% respectă distanța. Unii trecători presupun că nu se vrea cu adevărat scoaterea acestora.

„Poate că nu lucrează legea. De ce ar fi nevoie să lucreze legea bine? – Să se insiste mai mult”.

„Soluția este simplă. Să le ia autorizația și să nu le permită să le comercializeze și asta este tot. Bănuiesc că e vorba de mită la mijloc”.

„Asta-i business. Cuiva îi trebuiește să activeze și să vândă și să facă bani”.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, responsabilă de implementarea legii cu privire la controlul tutunului, a declarat că va comenta subiectul mâine.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram