image
Sursa foto: nyfalls.com

Cazul şobolanilor judecaţi, care au beneficiat chiar şi de un avocat

„Oricine are dreptul la un proces corect şi just” este o maximă aplicată în drept timp de secole. În unele cazuri din istorie, acesta a fost un principiu aplicat atât animalelor, cât şi oamenilor. Un număr suprinzător de animale au fost judecate de-a lungul istoriei, iar în majoritatea cazurilor a fost vorba despre cele apropiate omului. Porcii, în special, erau frecvent condamnaţi pentru muşcarea sau consumarea unor părţi din copiii mici sau nou-născuţi. Alte animale ce participau la crime alături de stăpânul lor împărţeau pedeapsa cu făptaşul, scrie Vintage News.

Uneori animalelor le era permis să aibă un avocat în timpul procesului. Probabil unul dintre cele mai memorabile cazuri este cel al şobolanilor din Autun, Franţa. Avocatul lor a demonstrat lumii că toate creaturile, nu doar oamenii, merită un proces corect.

Micul sat Autun s-a confruntat cu o problemă dezastruoasă în 1508, şobolanii consumau toate culturile de orz. Astfel, sătenii au depus multiple plângeri încât şobolanii au fost judecaţi în faţa curţii Episcopale. Desigur, şoarecii nu s-au prezentat la proces, astfel procurorul a decis judecarea lor în absenţă. Din fericire pentru ei, episcopul a decis că animalele au nevoie de un avocat. Cea mai mare pedeapsă ce putea fi atribuită şoarecilor era excomunicarea. Apărarea rozătoarelor a venit în sarcina lui Bartholomew Chassenée.

Chassenée a afirmat că nu este acuzat doar unul sau doi şobolani, ci un întreg grup. Aşadar fiecărui şobolan trebuia să-i fie permis să participe la judecată. El a mai adăugat că rozătoarele se întindeau pe o distanţă uriaşă, încât probabil nu au auzit toţi plângerile sătenilor, potrivit descopera.ro.

Fie că argumentele lui au convins curtea sau judecătorii erau iubitori de animale, instanţa a decis să fie de acord cu părerea lui Chassenée. Astfel s-a încheiat primul proces, iar curtea a decis să transmită plângerile sătenilor pe o distanţă mai mare pentru ca toţi şobolanii să o audă. La următorul proces, desigur, nicun şobolan nu s-a prezentat, iar de această dată Chassenée a declarat că nu au apărut deoarece se temeau pentru vieţile lor. Pentru a ajunge la curte, aceştia trebuiau să treacă printr-un spaţiu în care erau liberi câini şi pisici ce le puneau viaţa în pericol. Judecătorii au fost de acord cu avocatul şi de această dată. Nu există niciun detaliu despre ce s-a întâmplat la al treilea proces.

Noutăţile partenerilor

comentarii: