image
Sursa foto: jurnal.md

Raport triumfalist la CEC: Nereguli menționate sumar, observatorii - ignorați; „Merităm Nobelul pentru democrație!” (VIDEO)

Comisia Electorală Centrală a prezentat astăzi raportul de totalizare a alegerilor parlamentare din 2019. Documentul abundă de date statistice, de informații oficiale, în timp ce sutele de nereguli sesizate au fost menționate superficial, fără măcar să fie indicate secțiile de votare în care au avut loc acestea. Iar la descrierea zilei alegerilor nu s-a regăsit niciun cuvânt despre transportarea organizată a zeci de mii de alegători din stânga Nistrului sau despre cazurile de corupere a alegătorilor.

Doar doi dintre membrii CEC, Vasile Gafton și Vladimir Șarban, au avut mai multe obiecții la raport și au venit cu mai multe propuneri, însă toate au fost respinse de ceilalți membri ai Comisiei Electorale Centrale. După adoptarea raportului, Vasile Gafton a părăsit ședința.

Mai exact, Vasile Gafton a întrebat de ce în capitolul care descrie ziua alegerilor nu se regăsește nicio mențiune despre transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului, dar și despre alte nereguli sesizate de observatori sau apărute în presă.

Mai mult, Gafton a calificat raportul drept unul triumfalist, doldora de date statistice care nu neapărat sunt relevante pentru validarea alegerilor, în schimb, lipsit de date concrete despre nereguli grave sesizate.

„Judecând după acest raport triumfalist, merităm premiul Nobel pentru democrație!”, a ironizat Vasile Gafton.

În replică, președinta CEC, Alina Russu, a spus că raportul nu este triumfalist și că a fost întocmit conform normelor. Iar despre sutele de nereguli din ziua votării, Russu a spus că informațiile în baza cărora au fost depuse contestații se regăsesc în capitolul privind sesizările. „Până nu vom avea calificări de la poliție privind caracterul penal al unor acțiuni, acestea rămân suspiciuni”, a punctat Russu.

La rândul său, Vladimir Șarban a menționat că în cel puțin două secții de votare, birourile electorale au primit cu câte 1000 de buletine de vot în plus, o abatere gravă care, la fel, nu este menționată în raportul CEC.

„A fost o situație ieșită din comun în unele circumscripții, precum secția de votare din Doroțcaia. Birourile au primit plus 1000 de buletine de vot pe lângă numărul celor înscriși în liste. Deci nu 10, nu 12 buletine de vot, ci 1000! Și în alte circumscripții au fost și cu 400, și cu 500 de buletine. Nu credeți că măcar un alineat, o propoziție se merita în raport?”, a întrebat Șarban.

„Totul este la capitolul contestații”, a reiterat Russu.

Totodată, Vasile Gafton a cerut ca în raportul CEC să fie indicate și constatările misiunilor de observare a alegerilor, menționând că acestea sunt importante și relevante pentru validarea alegerilor, însă propunerea n-a fost susținută de ceilalți membri CEC.

Gafton a insistat ca și la capitolul privind ziua alegerilor să fie adăugat cel puțin un alineat. „Să indicăm expres câte dosare penale există, câte cazuri de cumpărare a alegătorilor, unde, cum, că aici e așa, o frază generalizată. Să indicăm concret unde și când au fost cazuri de corupere a alegătorilor, unde și când au fost cazuri de transportare a alegătorilor. În raport mai scrie: „Alte încălcări - 47 de cazuri”. Ce cazuri sunt acestea? Trebuie să scrie clar despre ce alte încălcări este vorba. Avem o statistică generalistă!”, a declarat Gafton.

Supusă votului, nici această propunere a lui Vasile Gafton n-a primit susținerea membrilor CEC, în afară de Vladimir Șarban.

La rândul său, Șarban a insistat ca în raport să fie inclusă poziția Promo-LEX, dar nici această propunere n-a avut sprijin.

Vasile Gafton a mai cerut ca în raport să fie inclus și un capitol cu lacunele legislative. „Ca să fie clar ce ne-a împiedicat să desfășurăm aceste alegeri așa cum ar fi trebuit”, a explicat Gafton.

Nici această propunere n-a fost susținută de restul membrilor CEC.

„N-o să fim înțeleși de măria sa alegătorul, care a simțit pe pielea sa „plăcerile” și carențele acestor alegeri, n-o să fie înțeleși de colegii din circumscripții, din secții, cărora le-am dat instrumente cu tăișul nu prea ascuțit sau dimpotrivă, prea ascuțit, care au ascultat ce le-am spus noi, și instanța le-a arătat locul. Sunt carențe și dacă noi asta nu menționăm, noi riscăm că la următoarele scrutine să nu prea avem doritori de a participa la organizarea alegerilor”, a menționat Vladimir Șarban, care propusese, ca soluție de compromis, să nu fie elaborat un întreg capitol pentru lacunele legislative, dar să fie indicat cel puțin într-un alineat. Propunerea, evident, la fel nu a fost susținută.

După mai bine de o oră de dezbateri și respingerea tuturor propunerilor privind completarea raportului, președinta CEC a pus la vot aprobarea raportului. Cu 6 voturi, în afară de cele ale lui Gafton și Șarban, dar și a unui membru lipsă, raportul a fost aprobat.

Imediat după aprobarea raportului, Vasile Gafton a declarat că, reieșind din această situație, nu mai consideră necesară prezența sa în sală și a părăsit ședința.

„Alegeri perfecte nu există. Dar, din punctul meu de vedere, eu cred că este un raport echilibrat, care conține mai multe date statistice cu privire la acțiunile întreprinse de CEC”, a conchis Alina Russu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: