Cât zahăr este normal să mănânce un copil. Opinia specialiştilor

Un consum prea mare de zahăr rafinat generează dezechilibre nutriţionale, plus că este asociat cu un risc crescut de apariţie a cariilor dentare. Celor mici le plac dulciurile, asta nu e o noutate. Zahărul şi produsele zaharoase constituie o grupă alimentară foarte dorită de copii pentru gustul deosebit, dar consumul exagerat are mai multe dezavantaje decât avantaje pentru sănătate, astfel că nu trebuie încurajat consumul.

Foto: ELYTIS Hospital

Ce înseamnă prea mult dulce? Potrivit specialiştilor în pediatrie şi nutriţie, consumul de zahăr şi produse zaharoase nu trebuie să depăşească 10% din aportul energetic zilnic.

O bună parte din aportul de zahăr sau fructoză provine din băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitori calorici, care conţin doar „calorii goale“ fără nutrienţi benefici; de aceea, se recomandă reducerea sau eliminarea acestora. Din alimentaţia copiilor pot face parte mixturile complexe de produse cu gust dulce care conţin lapte, ouă, unt, frişcă, fructe, potrivit acestora.

Aceste mixturi conţin, pe lângă glucide, cantităţi notabile de proteine, lipide, vitamine şi minerale. În cazul ciocolatei şi al altor preparate cu cacao trebuie avut în vedere că prezenţa oxalaţilor şi a taninurilor poate reduce absorbţia calciului, aspect important mai ales în cazul copiilor şi adolescenţilor, la care necesarul de calciu este foarte crescut.

Sucurile naturale trebuie diluate

Pe lângă dezechilibrele nutriţionale pe care le generează, consumul în cantitate mare al produselor zaharoase se asociază cu risc crescut de apariţie a cariilor dentare. Nutriţia prietenoasă pentru dantură include: apa, laptele, consumul de alimente bogate în vitaminele B, C, D, E şi K, antioxidanţi şi minerale - calciu, fluor, fier, zinc.

De aceea, consumul de legume şi fructe ajută inclusiv la menţinerea sănătăţii dentare şi gingivale. Pentru că sucurile naturale de fructe sunt acide, se recomandă diluarea lor, atrag atenţia specialiştii. Zahărul şi produsele zaharoase ar trebui să existe în alimentaţie ocazional, adică o dată sau de două ori pe săptămână şi în cantităţi mici.

Cantităţi mari pe termen lung înseamnă un risc crescut de carii dentare, obezitate şi diabet zaharat, boli cu incidenţă în creştere în râdul copiilor şi adolescenţilor. Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să evite formarea preferinţei pentru alimente dulci, să evite adaosul de zahăr la lichidele oferite celui mic – ceai - şi limitarea ciocolatei, bomboanelor şi a prăjiturilor.

Sursa: Ghidul sănătos de mic, realizat de Asociaţia Samas în colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu din Bucureşti, Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică, Societatea Română de Pediatrie şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.


Pub