Totalizarea rezultatelor alegerilor: CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul RM ce revin concurenţilor electorali

În cadrul ședinței extraordinare a Comisie Electorale Centrale au fost efectuate totalurile scrutinului din 24 februarie. Astfel, membrii CEC au stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce revin concurenţilor electorali în circumscripția națională și uninominală.

Foto: UNIMEDIA

La alegerile parlamentare în circumscripția națională au participat 1 457 220 alegători, dintre care 76 583 persoane și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare deschise în străinătate, iar 37 257 persoane – în secțiile de votare constituite pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

În circumscripțiile uninominale, la alegerile parlamentare au participat la votare 1 441 326 alegători, dintre care 76 642 persoane și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare deschise în străinătate, iar 36 696 persoane – în secțiile de votare constituite pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, au fost excluse din procesul de atribuire a mandatelor de deputat partidele şi alte organizații social-politice care au întrunit mai puțin de 6 la sută din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare în circumscripția națională din 24 februarie 2019.

Astfe, pe circumscripția națională PSRM a obținut 18 mandate, ACUM - 14 mandate, PD - 13, ȘOR - 5 mandate.

Pe circumscripțiile uninominale:

PSRM – 17 mandate

ACUM – 12 mandate

PD – 17 mandate

ȘOR- 2 mandate

Din numărul total al deputaților 25 sunt femei, iar 76 sunt bărbați.

Restul parlamentarilor îl vor reprezenta independenții foarte apropiați de cercurile Guvernării: Viorel Melnic și Alexandr Oleinic de pe circumscripțiile din Stânga Nistrului plus președintele Consiliului Raional Cahul susținut de PDM, Ion Groza.

Procesele verbale urmează să fie transmise Curții Constituționale, care va confirma sau infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală.


Pub