Circumscripția din Sângerei a trimis un democrat în Parlament. Aflați care a fost activitatea anterioară a acestuia

03 martie 2019, ora 18:16

Gheorghe Brașovschi, candidat din partea Partidului Democrat a obținut întâietate pe circumscripția nr. 12, Sângerei la alegerile parlamentare. Gheorghe Brașovschi a deținut până acum funcția de primar al orașului Sângerei. De profesie este agronom și deține titlul de master în administrație publică. Conform declarației de avere, din salariul de primar Gheorghe Brașovschi a obținut, în ultimii doi ani, venituri în sumă de 211 mii de lei. Soția acestuia, în aceeași perioadă, a obținut un salariu mai mare – peste 238 de mii de lei ca angajată la Centrul Medicilor de Familie din Sângerei. Cei doi soți, din darea în arendă a unor terenuri, au mai avut venituri de peste 10 mii de lei.

Democratul mai declară 11 terenuri, majoritatea agricole, valoarea totală a cărora o declară puțin peste 56 de mii de lei. De asemenea, în proprietatea acestuia mai sunt două case – una din 1999 cu valoarea de 36 de mii de lei și una din 2015, valoarea declarată a căreia este de 400 de mii de lei. Gheorghe Brașovschi are o mașină de model Volvo XC-90 prețul indicat al căreia este de 210 mii de lei și o motocicletă te tip Viper 125 în valoare de 1500 de lei. Democratul deține o cotă parte din compania „Konstnordagro” de la care a obținut profit de 5400 de lei.

Potrivit portalului Moldova Curată, în timpul activității lui în funcția de primar în 2010, Curtea de Conturi a efectuat un audit și a identificat o serie de nereguli la Primăria Sângerei: ignorarea procedurilor legale de licitație publică, plăți neregulamentare la valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi reparaţii capitale, iar unele cheltuieli legate de măsuri culturale implicau riscuri de fraudare. Curtea de Conturi a prezentat raportul în 2011, când Gheorghe Brașovschi părăsise deja funcția de primar.

În calitatea sa de deputat, Brașovschi a figurat în toamna anului 2013 printre cei 47 de deputați care au solicitat Guvernului repartizarea unui lot pentru construcția unui bloc locativ. Un metru pătrat într-o astfel de locuință ar fi costat 300 euro, pe când valoarea de piață a locuințelor în capitală era de 700 euro/m2. În martie 2014, această solicitare a devenit publică și a generat un scandal. Doar doi deputați, din PL, și-au anunțat retragerea de pe acea listă.

Gheorghe Brașovschi a candidat și la alegerile parlamentare din 2014 și a donat în fondul PDM 10 mii de lei. Și în 2017 a donat partidului 10 000 lei. În actuala campanie electorală Gheorghe Brașovschi nu a facut donații. Un raport al Curții de Conturi, dat publicității în 2016, în care este examinat anul bugetar 2015, scoate la iveală unele iregularități la capitolul amenajarea teritoriului la primăria Sângerei în sumă de 996,4 mii lei. Potrivit raportului,  cheltuielile nu sunt confirmate de indici cantitativi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram