(video) 27 de ani de la declanșarea conflictului transnistrean: Marșul de comemorare a eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Cu acest prilej, va fi organizat Marșului Memoriei. Participanții se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Conflictul din Transnistria a izbucnit pe 2 martie 1992 și face parte din categoriile de conflicte ce au avut loc la periferia fostei URSS la finele existenței ei. Acesta a fost o consecință a unor factori interni și externi, precum și a problemelor moștenite din trecutul istoric. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea „Acordului Elțin-Snegur”.

La război au participat 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai MAI și SIS, sute de voluntari și civili. Tot aici și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproximativ 1200 au fost răniți și traumatizați. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

Precizăm că cei din regiunea transnistreană au anunțat că ziua de 2 martie va fi numită „Ziua înfruntării marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva regiunii transnistrene”.


Pub