Ex-președintele CC, Alexandru Tănase, despre sesizarea PD-ului privind prelungirea împuternicirilor Guvernului: „Această instituție poate fi utilizată doar în cazuri absolut excepționale”

Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că în caz că membrii CC vor adopta sesizarea depusă de democratul Sergiu Sîrbu, prin care cer prelungirea împuternicirilor Guvernului, trebuie să se țină cont că „unica autoritate legiuitoare a statului sau care are competența de a legifera rămâne a fi Parlamentul”, iar prin divizarea puterii „această instituție poate fi utilizată doar în cazuri absolut excepționale”.

Foto: UNIMEDIA

„Trebuie să înțelegem un lucru: angajarea răspunderii nu este un instrument clasic de legiferare. Unica autoritate legiuitoare a statului sau care are competența de a legifera rămâne a fi Parlamentul și principiul separației puterilor în stat este un principiu constituțional în sistemul nostru, prin urmare această instituție poate fi utilizată doar în cazuri absolut excepționale, este mai degrabă un instrument de verificare a sprijinului politic al unui Guvern decât un instrument clasic de legiferare. Și aici Curtea, cred că, va trebui să dea un răspuns și nu va avea o misiune simplă în acest sens”, a comentat Tănase în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Însă, Alexandru Tănase menționează că există o hotărâre a Curții Constituționale care ar debloca parțial situația în cazul în care partidele nu vor reuși să creeze o coaliție, iar după alegerile anticipate iarăși nu se reușește formarea noului Guvern, și va duce la o criză politică.

„La ora actuală avem o hotărâre a Curții Constituționale, care deblochează parțial această situație. Este vorba de hotărârea prin care șeful statului este obligat să dizolve Parlamentul, dacă în termen de trei luni de zile nu se formează Guvernul, asta înseamnă că această perioadă de incertitudine se reduce la trei luni de zile, după care alegerile ca regulă resetează întregul sistem. Curtea cred că va trebui să răspundă dacă este posibilă instituirea unui mecanism care ar permite adoptarea de legi organice prin angajare de răspundere în timp ce există un Parlament ales. Nu știu, chiar mi se pare o sarcină destul de complicată”, menționează Tănase.

UNIMEDIA amintește că deputatul Sergiu Sîrbu cere Curții Constituționale să se expună pe margine împuternicirilor unui guvern în exercițiu în cazul unui blocaj parlamentar. O sesizare în acest sens a fost depusă la CC la data de 28 februarie.

Sîrbu îi cere Curții să se expună în ce drept poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să poate emite acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacitatea de apărare a țării.


Pub