Expert despre alegerile din R. Moldova: „Factorul rusesc a eșuat să împingă agenda pro-rusească”

Valeria Vițu
02/03/2019
CIJM

„Următoarea guvernare va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea, din contra, va folosi principiile regimului politic din 2016–2018”, spune într-un interviu la RFI politologul moldovean Dionis Cenușă. În opinia expertului, „va fi o guvernare antrenată în implementarea Acordului de Asociere, deci, indirect, va fi una pro-UE. De fapt, factorul rusesc a eșuat să împingă agenda prorusească”, mai afirmă expertul.

„Un partid cotat cu 6 la sută, doi ani în urmă, a reușit să se impună în alegeri, chiar dacă este asociat cu grupuri oligarhice. Alegerile au confirmat faptul că decizia democraților de a investi în votul mixt i-a avantajat pe ei mai mult decât pe oricine. Rezultatele alegerilor au demonstrat că socialiștii și democrații au poziții mai puternice în sudul și nordul R. Moldova, iar Blocul electoral ACUM este mai prezent în centru și în capitală. Evident că opoziția anti-oligarhică va deveni principala forță de opoziție în legislativ”, a mai spus la RFI comentatorul Dionis Cenușă.

Potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului, după procesarea a 98,18% din procesele-verbale, în Circumscripția Națională, Partidul Socialiștilor se situează pe prima poziție, cu 31,32 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS, cu 26,25%. Partidul Democrat a obținut 23,98% din voturi și Partidul Șor – 8,44%.

În circumscripțiile uninominale, Partidul Democrat a obținut 19 mandate, Partidul Socialiștilor – 14, Blocul Electoral ACUM Platforma Da și PAS – 11. Trei candidați sunt independenți și 2 – din partea Partidului Șor.

Președintele CEC: „Scrutinul, fără incidente majore. CEC a dat dovadă de transparență, fără precedent”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, susține că, la 24 februarie, procesul electoral a fost unul transparent și s-a desfășurat fără incidente majore. Mai mult, afirmă Russu, „CEC a dat dovadă de o transparență fără precedent”.

De cealaltă parte, Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că scrutinul a fost marcat de fraude masive. Cei doi au solicitat observatorilor internaționali să nu voturile din regiunea transnistreană.

Așadar, la scrutinul de duminică, peste 1.450.000 de alegători s-au prezentat la urne. În străinătate, peste 80.000 de alegători au mers la vot. Peste 37.000 de cetățeni din stânga Nistrului și-au exercitat dreptul la vot.

Luni, la ora 12.00, CEC va prezenta bilanțul preliminar privind alegerile parlamenatre și referendumul consulativ.

În total, duminică au fost depuse 18 sesizări – 9 din partea Partidului Democrat, 6 de la socialiști, 2 contestații depuse de Blocul electoral ACUM DA PAS și o sesizare din partea Partidului Șor. 

Sandu și Năstase, plângere penală pe numele președintelui CEC

Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS susțin că alegerile au fost fraudate masiv. Maia Sandu și Andrei Năstase nu au exclus că ar putea fi organizate proteste. Cele mai mari nereguli semnalate duminică de candidați au fost la secțiile de votare destinate cetățenilor din stânga Nistrului.

Andrei Năstase a prezentat zeci de încălcări admise în timpul votării. „Fraudarea alegerilor de către PD, PSRM și Șor a avut loc de dimineață”. „Buletinele au fost scoase din secțiile de votare, oamenii au fost aduși organizat să voteze, au fost plătiți pentru fiecare vot cu câte 20–40 de dolari, iar forțele de ordine nu au intervenit. Nu au făcut nimic pentru a curma aceste ilegalități”, afirmă Andrei Năstase.

Copreședinții Blocului ACUM au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva Alinei Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, dar și pe numele șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții, destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Promo-Lex: „Au fost contatate sute de incidente în timpul procesului de vot”

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare a constatat peste 500 de incidentePrintre acestea, au fost tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor; votarea nejustificată în grup; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare; agitație electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secției de votare; transportarea organizată a alegătorilor; fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului.

Promo-Lex va susține luni, la ora 11:00, o conferință de presă la care va prezenta raportul privind încălcările din ziua scrutinului.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Valeria Vițu
02/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii