image
Sursa foto: Euronews

Lukaşenko dă asigurări că belaruşii se opun unei unificări cu Rusia

Belaruşii se opun ferm unei unificări cu Rusia, a dat asigurări preşedintele Aleksandr Lukaşenko, pe fondul speculaţiilor în jurul intenţiilor Kremlinului vizând o mai mare integrare între cei doi aliaţi, transmite AFP citată de Agerpres.

Potrivit lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994 în fosta republică sovietică, '98% (dintre belaruşi) ar vota împotriva unificării celor două state sau, aşa cum mulţi o văd în Rusia, a integrării Belarusului în cadrul Rusiei'.

'Aceasta nu pentru că societatea noastră are o viziune negativă despre Rusia. Belaruşii vor astăzi să fie împreună cu Rusia, dar să trăiască în propria lor casă', a afirmat Lukaşenko, în conferinţa sa anuală de presă, susţinută la Minsk.

Declaraţiile sale survin în contextul speculaţiilor vehiculate de mai multe săptămâni cu privire la presupuse presiuni din partea Rusiei vizând unificarea cu Belarus şi formarea unui singur stat, obiectivul fiind rămânerea la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin după sfârşitul mandatului actual, în 2024.

'Cred că trebuie urmat acest drum (a două state separate - n.red.) şi, discutând această chestiune cu preşedintele rus, am convenit că nu trebuie să agravăm astăzi situaţia. Nu trebuie făcut niciun pas care ar putea aduce prejudicii', a adăugat Lukaşenko.

Întrebat de presă în legătură cu aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, lăudând în schimb 'relaţiile călduroase' între cele două ţări.

În decembrie, premierul rus Dmitri Medvedev a dat asigurări că Moscova este pregătită pentru o mai mare integrare cu Belarus, printr-o monedă, o justiţie şi vame comune, în conformitate cu un tratat din 1999, neaplicat însă niciodată.

Declaraţiile au provocat furia lui Lukaşenko, care şi-a înmulţit afirmaţiile virulente împotriva Moscovei.

Belarusul este cel mai apropiat aliat al Rusiei, dar relaţiile dintre cele două ţări înregistrează periodic momente tensionate.

Recent, Rusia şi-a modificat fiscalitatea într-un mod defavorabil pentru Belarus, care acuză presiuni financiare destinate să menţină dominaţia politică a Moscovei asupra ţării vecine. Rusia, în schimb, consideră că nu trebuie să subvenţioneze Belarusul fără contrapartidă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: