Apelul GENDERDOC-M către noul Parlament ales: „Cerem statului să protejeze toți cetățenii săi”

GENDERDOC-M cere statului să protejeze prin lege toate grupurile dezavantajate și să taxeze aspru crimele de ură. Un apel public a fost postat pe pagina de Facebook a organizației.

Foto: UNIMEDIA

ONG-ul atrage atenția că în pofida faptului că Republica Moldova are o lege care protejează cetățenii de discriminare, aceasta nu include orientarea sexuală și identitatea de gen, decât în articolul legat de discriminarea în câmpul muncii (art. 7), dar și acolo lipsește criteriul de identitate de gen.

„Mai mult, până în ziua de azi există parlamentari și partide politice care amenință că vor anula legea dacă acced la putere.

În Republica Moldova nu există niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele de ură împotriva persoanelor LGBT. Toate cazurile sunt percepute ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune fără a lua în considerare motivul de ură bazată pe prejudecată”, se notează în apel.

GENDERDOC-M cere ca reprezentanții statului să nu propage discursuri de ură și instigare la discriminare, și sper ca noul Parlament să aibă voință politică pentru promovarea legilor conforme valorilor europene.


Pub