Principală  —  Ştiri  —  Social   —   UNICEF: Creșterea globală alarmantă a…

UNICEF: Creșterea globală alarmantă a cazurilor de rujeolă – o amenințare tot mai mare pentru copii

A volunteer health worker prepares to administer a vaccine to a child at a health centre in the city of Taguig in the metropolitan area of Manila, Philippines. UNICEF is working with the Philippine government to improve routine immunization coverage in the country, which is only at 55 percent nationally. The Philippines is one of the ten countries that accounted for more than a 74 percent increase in measles cases between 2017 and 2018 globally. The Department of Health declared measles outbreaks across the country in February 2019. In response to this, UNICEF is working closely with the Department of Health and providing technical assistance to support the Philippine government's campaign to vaccinate 9 million children across 17 regions in the country.

În anul 2018, în zece țări din lume s-au înregistrat 3/4 din creșterea totală a cazurilor de rujeolă

La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017. Totalul cazurilor de rujeolă din zece țări reprezintă mai mult de 74% din creșterea totală, fiind afectate și câteva țări care anterior nu au înregistrat cazuri de rujeolă, se arată într-un comunicat al UNICEF Moldova.

Top 10 țări unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de rujeolă (2017-2018):

  1. Ucraina: 30,338
  2. Insulele Filipine: 13,192
  3. Brazilia: 10,262
  4. Yemen: 6,641
  5. Venezuela: 4,916
  6. Serbia: 4,355
  7. Madagascar: 4,307
  8. Sudan: 3,496
  9. Tailanda: 2,758
  10. Franța: 2,269

„Este un semnal alarmant. Avem un vaccin sigur, eficient și ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase – un vaccin care a salvat aproape un milion de vieți în fiecare an în ultimele două decenii”,  a declarat Henrietta H. Fore, director executiv al UNICEF. „Aceste cazuri nu au apărut peste noapte, luând în considerare focarele serioase care au existat în 2018. Lipsa de acțiuni astăzi, va avea mâine consecințe dezastruoase pentru copii”.

Rujeola este foarte contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat în decurs de mai puțin de două ore după ce o persoană s-a aflat în apropiere de o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați. După infectare, nu există un tratament specific pentru rujeolă.

Pentru combaterea rujeolei, UNICEF emite un apel urgent guvernelor, furnizorilor de servicii medicale și părinților:

  • să conștientizeze faptul că vaccinurile sunt sigure și eficiente, și că ele pot salva viața copilului;
  • să vaccineze toți copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani în timpul focarelor;
  • să instruiască și să echipeze lucrătorii din domeniul sănătății astfel încât aceștia să poată oferi servicii de calitate;
  • să consolideze programele de imunizare pentru ca toate vaccinurile să fie accesibile populației.
Foto: unicef.org