Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Când va fi aprobată noua…

Când va fi aprobată noua metodologie care va permite companiilor petroliere să stabilească prețul la carburanți

Arhivă

Proiectul Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinat și propus spre aprobare pe 11 martie, curent. Decizia a fost luată astăzi, 1 martie, în cadrul primei ședințe de lucru a noilor membrii din cadrul Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

După aprobarea noii metodologii, ANRE nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere, iar stabilirea prețurile carburanţilor la stațiile de alimentare va reveni în competența companiilor petroliere, ținând cont de propriile costuri și aplicarea ratei de rentabilitate de cel mult 10%.

Începând cu luna august 2018, ANRE a suspendat formarea unui nou tarif plafon la fiecare două săptămâni, după ce s-a luat decizia în Parlament de a-l stabili trimestrial. După 20 octombrie staţiile PECO ar fi trebuit să afişeze noi preţuri pentru produsele comercializate. În noiembrie 2018, însă, Parlamentul a adoptat mai multe modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care prevăd că începând cu anul 2019, ANRE nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere, iar stabilirea costului carburanţilor la stațiile de alimentare va reveni în competența companiilor petroliere. Noua metodologie privind formarea şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere, în concordanță cu modificările efectuate, urma să fie aprobată până la data de 1 martie 2019.

În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Întrebat cum explică faptul că toți directorii și-au dat demisia în același timp, Copaci a declara că „așa s-a primit și a coincis”.

Actualii directori ai ANRE au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului R. Moldova și au fost numiți în funcție la ultima ședință a actualului Legislativ din 7 februarie 2019. Astfel, în funcția de Director General a fost numit Veaceslav Untila, iar Ștefan Creangă, Octavian Calmîc și Eugen Carpov au fost numiți directori în cadrul Consiliului de administrație al ANRE.