Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Platon a fost vizitat în…

Platon a fost vizitat în penitenciar de Avocatul Poporului

Veaceslav Platon l-a acuzat, în mai multe rânduri pe Vladimir Plahotniuc, fostul său partener de afaceri, de fabricarea dosarelor penale pe numele său

După ce avocații lui Platon au declarat că le este îngrădit accesul la clientul lor, iar în presă au apărut informații precum că Platon ar fi fost înjunghiat, Avocatul Poportului a efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 13. Conform unui comunicat publicat pe pagina Ombdusmanului, lui Platon nu i-au fost provocate leviziuni corporale.

„Avocatul Poporului pentru drepturile copilului l-a vizitat pe Veaceslav Platon și s-a încredințat o dată în plus că acestuia nu i-au fost provocate leziuni corporale. Întrebat despre eventualele plângeri sau doleanțe pe care le are, omul de afaceri a spus că dorește să se întâlnească cu apărătorii lui și că are nevoie de consultația unui medic stomatolog și de ziare”, se menționează în comunicatul de presă emis de Ombdusman.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care asigură temporar atribuțiile de Avocat al Poporului, și un grup de angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au vizitat Penitenciarul nr. 13 pentru a media conflictul apărut între avocații lui Veaceslav Platon și administrația instituției penitenciare.

Ombudsmanul și angajații Oficiului Avocatului Poporului l-au invitat la dialog pe directorul Penitenciarului nr. 13, Igor Pîntea, dar și pe avocații omului de afaceri. Întâlnirea urma să aibă loc în după-amiaza zilei de 1 martie curent la Penitenciarul nr. 13. Procesul de mediere nu a avut însă loc, deoarece directorul Penitenciarului nu a acceptat să se întâlnească cu apărătorii lui Veaceslav Platon, motivând că nu le-a îngrădit accesul la clientul lor și că nu le poate oferi un regim preferențial pentru vizite în raport cu alți avocați. Totodată, Igor Pîntea a dat asigurări că luni îl va contacta pe Ombudsman pentru a reveni la problema privind accesul avocaților în Penitenciarul nr. 13.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.