OPINIE / Fă ACUM, ori niciodată

Alegerile de duminică au fost, într-un fel, destul de triste, cu o victorie a celor care și-au cumpărat voturile. Pe fundalul numeroaselor încălcări, rezultatul blocului ACUM poate fi considerat un succes modest. Însă principala forță de opoziție pare hotărâtă să rateze acest moment la fel cum a ratat și valul de indignare al chișinăuienilor după anularea alegerilor municipale astă-vară.

Ce vrea să facă ACUM?

La trei zile după alegeri, cei 26 de deputați ACUM par hotărâți să se limiteze la văicăreală în timp ce-și așteaptă legitimațiile de parlamentari. Maia Sandu și Andrei Năstase au ținut o conferință de presă, unde au spus că alegerile vor fi fraudate și că ei vor investiga asta. Și cam atât. Înainte de alegeri, Maia Sandu promitea proteste, însă, după scrutin, pare să fi prevalat logica imbatabilă a lui Andrei Năstase: „Considerând fraudarea masivă de ieri, pot să afirm că Blocul electoral ACUM a câștigat alegerile parlamentare”. Eh, dacă ai câștigat, de ce să protestezi?

Promisiunea cu investigația e mai goală decât David-ul lui Michelangelo. Am avut un caz asemănător în 2009. Atunci Filat, Ghimpu, Chirtoacă și Urechean făceau conferințe de presă cu teancuri de dosare cu dovezi și, spre deosebire de ACUM, ăia chiar aveau o majoritate parlamentară. Așa că scepticismul față de investigația promisă e dublu. În primul rând, dacă au capacitatea de a investiga și cerceta aceste fraude, de ce nu au făcut-o înainte de alegeri? Scuza că nu știau nu ține, că nu e prima dată când avem fraude electorale în Moldova, iar acuzații și avertismente au fost și de această dată. În al doilea rând, chiar dacă ar duce la bun sfârșit o astfel de investigație, care ar fi consecințele? Cum ar putea ei să tragă pe cineva la răspundere într-un stat unde toți judecătorii, polițiștii și procurorii, ca să nu mai vorbim de CEC, sunt controlate de Plahotniuc?

Opoziție activă timp de patru ani e o prostie. La cât a degradat situația în ultimii trei ani, ce va fi în următorii patru? Poate patru ani trec mai ușor și mai repede într-un fotoliu de deputat… Totuși, nu știu dacă alegătorii care i-au votat sunt la fel de răbdători.

Ce poate sau trebuie să facă ACUM?

În primul rând, proteste. Da, e greu. E iarnă, e frig, societatea e într-un fel de apatie sau depresie letargică. Însă nu poți lansa acuzații atât de grave precum faptul că alegerile au fost fraudate și nu le recunoști ca fiind corecte și libere fără a veni cu o reacție pe măsură. Votul a fost furat – din nou! ACUM trebuie să mobilizeze oamenii să iasă la proteste înainte ca moldovenii să se obișnuiască cu furtul votului așa cum s-au obișnuit cu sărăcia.

E drept că Maia Sandu și Andrei Năstase nu prea ar ști ce să facă cu o masă de protestatari chiar dacă aceștia ar ieși singuri de bunăvoie. Poate o plimbare de la Primărie până la cercul de la Ion Creagă-Calea Ieșilor și înapoi.

Mai practic ar fi scenariul lansat de Alexei Tulbure: să voteze împreună cu socialiștii demiterea unor demnitari și funcționari cheie controlați de democrați, printre care procurorul general și membrii CEC. O epurare măcar parțială a structurilor de stat care să permită alegeri noi mai corecte. După rezultatul alegerilor, acest scenariu pare cel mai roz dintre cele posibile.

Cînd l-am citit prima oară, obiecția mea viza mai degrabă socialiștii: ei s-au dovedit a fi de partea PDM de fiecare dată când a fost nevoie, începând cu sistemul mixt. În cel mai rău caz, refuzul PSRM ar fi confirmat că sunt și ei un partid la cheremul lui Vlad Plahotniuc și nicidecum de opoziție. Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi putut monopoliza segmentul de opoziție.

Spre surprinderea mea, obstacolul vine din partea ACUM, care refuză măcar să încerce o astfel de manevră. Cel mai elocvent a descris alternativa preferată de ei Octavian Țâcu: „стоять и ждать и смотреть”. Timp de patru ani. Dacă tot se consideră un bloc atât de onest și transparent, de ce nu au mers cu acesta slogan în campanie, cu promisiunea că o să stea în Parlament și o să aștepte și o să se uite la cum guvernează Vlad Plahotniuc?

ACUM sau niciodată

Cei din blocul ACUM ar trebui să se gândească la numele blocului și la ce au promis în campanie. Chiar ar fi culmea ironiei ca planul de acțiuni al deputaților ACUM să fie statul în opoziție timp de patru ani. Mai bine s-ar fi numit blocul „Peste 4 ani”. Poate protestele și colaborarea cu socialiștii pentru a demite oamenii lui Vlad Plahotniuc nu sunt unicele soluții, poate mai e vreo alternativă creativă, însă ACUM nu dă semne că are vreun as în mânecă. Dimpotrivă, noii deputați au început să se scufunde în fotoliile moi de deputați înainte măcar de a se așeza în ele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.