/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Sesizarea PDM, comentată de analiști. Volnițchi: „Fie veniți la guvernare cu noi, fie noi guvernăm, în altă formă și fără voi.”

missing
01 martie 2019, ora 18:44

Domnul Sîrbu așa de tare s-a grăbit să depună o sesizare la Curtea Constituțională, că a făcut copy-paste de la o altă sesizare la Curtea Constituțională și a depus-o la Curtea Constituțională. Eu nu glumesc, uitați-vă. Aceasta arată mediocrația deputaților de la PD”, Teodor Cîrnaț, expert în drept constituțional.

De partea cealaltă, într-o intervenție prin telefon, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a declarat că nu știa despre fragmentul greșit.

Sincer vorbind, nu am observat-o, dar dacă este așa o eroare, probabil ar trebui tratată uniform. Mie mi se pare că noi acum ne orientăm către niște chestii minore”, Vladimir Cebotari, vicepreședinte PDM.

Democratul a menționat că scopul sesizării este de a se pregăti și pentru scenariul în care nu se va forma o coaliție pe un termen lung, iar Parlamentul și Guvernul nu vor fi pe deplin funcționale. Despre aceasta, Cebotari a vorbit și în cadrul briefingului PDM de astăzi.

Nu putem să-i lăsăm pe oameni să fie ostaticii pretențiilor politice sau pretențiilor personale a unor politicieni. Politicienii responsabili din timp fac calcule și încearcă să preîntâmpine oricare situație care poate fi înrăutățită în raport cu oamenii lor”, Vladimir Cebotari, vicepreședinte PDM.

De partea cealaltă, analiștii prezenți în studioul emisiunii, au fost de părere că democrații ar urmări să grăbească procesul de formare a unei coaliții parlamentare.

O mișcare care are scopul de a exercita o minimă presiune pe ceilalți actori politici care au acces în Parlament, să-i facă cumva mai flexibili în procesul de negocieri. Mesaj camuflat „fie veniți la guvernare cu noi, fie noi guvernăm, în altă formă, și fără voi”, Igor Volnițchi, analist politic.

Nu PD-ul vrea să fie responsabil de acest haos și, din această cauză, pe orice căi, vrea să verifice cum poate fi acest haos evitat”, Cornel Ciurea, analist politic.

„Pe dânșii asta îi mănâncă – împuternicirile președintelui. Acum cine are puterea în stat? Parlamentul nu-i, Guvernul și-a dat demisia. –Unicul este președintele țării”, Pavel Midrigan, politolog.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a solicitat ieri Curții Constituționale să se expună dacă Guvernul în exercițiu ar putea prelua împuternicirile Parlamentului și să adopte legi în sectoare vitale, dacă criza politică ar continua și după eventuale alegeri anticipate. Deocamdată, nu se știe când magistrații constituționali se vor pronunța. Ieri, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a recomandat să urmărim site-ul Curții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram