Departamentul de Stat al SUA, după alegerile parlamentare din R. Moldova: „SUA îndeamnă liderii Republicii Moldova să se miște rapid pentru a forma un nou guvern”

Statele Unite ale Americii împărtățește preocupările eprimate de OSCE în ceea ce privește acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative și solicită autorităților moldovene să investigheze aceste afirmații. Un comunicat de presă a fost emis în acest sens de către Departamentul de Stat al SUA, ca urmare a alegerilor parlamentare care au avut loc în Republica Moldova.

Foto: colaj UNIMEDIA

Statele Unite a salutat monitorizarea și evaluarea făcută de către Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) precum că alegerile parlamentare din Moldova au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale.

În comunicat se notează că autoritățile ar trebui să acorde o atenție deosebită OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv clarificarea elementelor din codul electoral.

SUA îndeamnă la formarea cât mai rapidă a unui nou guvern care să lupte cu corupția și să facă reforme în domeniul juridic.

„Statele Unite îndeamnă liderii Republicii Moldova să se miște rapid pentru a forma un nou guvern care să respecte voința alegătorilor moldoveni și să servească poporul moldovenesc prin combaterea corupției, promovarea reformelor judiciare și asigurarea progresului Moldovei în ceea ce privește traiectoria sa democratică. Viitorul Moldovei aparține poporului său”, conchide nota informativă.


Pub