Ion Iovcev: „Duminică, poliţiştii noştri nu s-au deosebit cu nimic de cei transnistreni”

„Procesul de duminică poate fi numit cum vreţi, numai nu „alegeri””, cel puțin asta spune candidatul blocului ACUM, Ion Iovcev, la alegerile locale din 24 februarie.

Foto: Europa Libera

Fiind candidat în circumscripția 48 – Transnistria, Iovcev spune că a fost martor la o îngrămădire a mii de oamenii neinformaţi, pe care nu-i interesează soarta statului R. Moldova, care au fost plătiţi şi aduşi în mod organizat, cu zeci de mijloace de transport, la urnele de vot.

„Chiar de la bun început când m-am pornit dimineaţa de la Caragaş am văzut o mulţime de microbuze cu oameni care porneau în mod organizat spre Căuşeni. La Slobozia am văzut un şir şi mai mare de maşini care transportau persoane la comandă. O situaţie similară am văzut şi la secţia de vot din Varniţa, unde urma să votez. Angajaţii liceului nostru, oameni care au mers să-şi facă onest datoria, nu puteau să intre. La intrare, pe lângă mulţimea adusă la vot, stătea candidatul PDM, Mihail Malaşevschi cu pliante şi un placat al acestui partid afişat pe maşină. La întoarcere, la Bender, după ce am trecut de posturile de control transnistrene, am văzut mai multe microbuze, autocare care se opreau. Oamenilor li se plăteau câte 300-400 de lei. Aşa ceva nu am mai văzut”, a declarat Ion Iovcev într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău.

Referindu-se la candidatul care a câștigat circumscripția, Iovcev afirmă că cei care l-au votat nu știu cine e el. „El nu mă reprezintă pe mine, nu va reprezenta şcolile cu predare în limba română. Nu-i reprezintă nici pe cei care l-au votat, dar care nu ştiu cine este Melnic. L-au votat pe cel care le-a plătit mai mult. Oamenii calculau, dacă sunt trei în casă, se aleg cu 60 de dolari, dacă sunt cinci, au 100 de dolari. N-am crezut niciodată să mă simt atât de umilit, proces care a avut loc cu concursul partidului de guvernare de la Chişinău, altfel mijloacele de transport care duceau în mod organizat oamenii nu ar fi circulat liber de pe un mal pe altul. Poliţia stătea într-o parte şi la Căuşeni oamenilor li se plăteau bani chiar în faţa secţiei. Nu am crezut că un asemenea spectacol, cu oameni scăpaţi ca de la casa de nebuni, poate fi atât de umilitor”.

„Era evident că acţiunile lor erau coordonate. În timp ce zecile de autobuze şi microbuze care transportau oameni la secţiile de vot circulau liber, noi am fost opriţi. Ne-am dus să alimentăm microbuzul liceului la Căuşeni, pentru că ne alimentăm de la Lukoil, ca să putem transporta a doua zi elevii. Pe drum, am luat câţiva oameni îngheţaţi. În drum spre Căuşeni, la postul vamal intern al RM am fost opriţi. Au cerut foaia de parcurs. Ne-au acuzat că nu am indicat în ea ruta spre Căuşeni. Au chemat reprezentanţii poliţiei rutiere. Trei maşini ne-au înconjurat. Le-am spus că sunt candidat independent şi că am dreptul să merg la secţia de votare din Căuşeni să văd cum decurge procesul de votare. Ne-au reţinut timp de 1 oră şi 30 de minute. Le-am spus: Nu vi-i ruşine, măi băieţi? Atâţia tineri au luptat aici în 92, şi-au dat viaţa ca RM să devină un stat cu adevărat liber şi democrat. Sunt directorul unui liceu, care am luptat pentru integritate, şi voi vă bateţi joc de noi, ne ţineţi flămânzi, în frig…

Duminică, poliţiştii noştri nu s-au deosebit cu nimic de cei transnistreni. Doar că atunci când mă opreau transnistrenii ştiam de ce ne umilesc. Poziţia autorităţilor de la Chişinău este însă inacceptabilă! Şi alte dăţi am mai mers la votare la Varniţa. Acolo erau afişate drapelul, stema RM. În ce au transformat însă scrutinul acum? Încotro mergem? Am rezistat 26 de ani, iar acum am impresia că nimeni nu are nevoie de şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Aici are loc un proces de rusificare fără precedent pe fundalul depopulării satelor”.


Pub