Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Care sunt orașele în care…

Care sunt orașele în care au fost înregistrate cele mai multe infracțiuni în 2018

În 2018, pe teritoriul R. Moldova, au fost înregistrate 32 de mii infracţiuni, în scădere cu 10 % faţă de anul precedent. Nivelul infracţionalităţii este mai mare în mediul urban, iar cel mai des infracțiunile sunt comise de către bărbați, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică. Pe parcursul anului trecut din numărul persoanelor decedate în urma infracțiunilor, fiecare a treia persoană a decedat în accidente rutiere şi fiecare a patra în urma omorurilor.

În medie 749 de bărbați din 100 de mii au comis infracțiuni în 2018, iar în cazul femeilor acest indicator este de 63 de persoane. Bărbații sunt implicaţi mai mult în săvârşirea infracţiunilor în domeniul transporturilor, infracțiunilor legate de droguri, huliganism, iar femeile în săvârşirea furturilor și escrocheriilor. Femeile comparativ cu bărbaţii încalcă legea la o vârstă mai înaintată.

Nivelul infracţionalităţii este mai mare în mediul urban

Cea mai mare rată a infracţionalităţii rămâne a fi înregistrată în localităţile urbane şi mai cu seamă în mun. Chişinău – 125 infracţiuni la 10 mii de locuitori şi mun. Bălţi – 114 infracţiuni la 10 mii de locuitori. Fiecare a treia infracțiune a avut loc în mun. Chişinău, rata infracţionalităţii depăşind nivelul mediu pe ţară de 1,4 ori.

Din numărul total de infracţiuni înregistrate, 15,5% sunt săvârşite de persoane în vârstă aptă de muncă, dar fără ocupaţie comparativ cu 17,3% în anul 2017.

Numărul infracţiunilor săvârşite de minori este în descreştere

În anul 2018, de către minori sau cu participarea acestora au fost comise 2,1% din total infracţiuni înregistrate. La 100 mii copii în vârstă de până la 18 ani revin circa 102 infracţiuni, comparativ cu 167 în anul 2014, când a fost atins cel mai mare nivel al ratei infracționalității juvenile din ultimii 5 ani.

Minorii cel mai frecvent sunt implicaţi în săvârşirea furturilor, cu o pondere de 64,9%, după care urmează jafurile –7,8% şi huliganismul –3,7%.

Sursa: statistica.gov.md

Fiecare a treia persoană a decedat în accidente rutiere şi fiecare a patra din cauza omorurilor

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2018, numărul persoanelor decedate în urma infracţiunilor înregistrate a constituit 608 persoane. Astfel, aproape fiecare a treia persoană a decedat în urma accidentelor rutiere (37%), după care urmează decesul din cauza omorurilor (23,5%) şi vătămărilor intenţionate (8,6%). Cele mai multe persoane au decedat în rezultatul infracţiunilor excepțional de grave, deosebit de grave și grave – 479 persoane.

Mai multe infracţiuni contra familiei și minorilor

În anul 2018 au fost înregistrate mai multe infracţiuni contra familiei și minorilor comparativ cu anul 2017, în special s-a majorat numărul  cazurilor de violență în familie (+6,1%). Cel mai des victime ale violenței domestice sunt femeile, în special cele în vârstă de 35-64 ani.