(video) Premieră mondială: Noul Mercedes-Benz GLC facelift

Libertatea în forma sa cea mai frumoasă – astfel descrie Mercedes-Benz momentul lansării noului GLC în toamna anului 2015. Ca și predecesorii săi, SUV-ul combină caracteristicile remarcabile de condus on și off-road cu ergonomie, practicabilitate și confort.

În plus, cea mai recentă generație, facelift-ul, adaugă tehnologii avansate de pionierat, design distinctiv, conectivitate și infotainment ultramodern.

Dacă e să analizăm aspectul maşinii, acesta a devenit mai sportiv în ansamblu şi dispune de o mulţime de elemente cromate oferite standard, care se întind de la un capăt la altul. Liniile distinctive, suprafețele sculptate muscular și detaliile asigură un caracter puternic, ca şi cel al unui off-roader adevărat.

Partea frontală dă impresia de emoție, prezență și dominare la prima vedere. Acest mesaj de design se face deosebit de memorabil prin farurile standard LED High-Performance cu lumini de zi integrate. Opţional se oferă faruri full LED cu tehnologie MULTIBEAM. Grila radiatorului cu cele două lame orizontale de asemenea a fost reproiectată.

Paleta de culori actualizată include acum culoarea graphite grey. Linia de jante este compusă din patru modele aerodinamice cu dimensiuni cuprinse între 17-19 inci şi acestea sunt oferite cu anvelope cu rezistență optimizată la rulare.

Caracterul atletic continuă în partea posterioară unde se poate găsi o bară de protecţie complet revizuită, alături de terminaţiile eşapamentului. Stopurile LED au păstrat forma, însă la interior au o structură nouă care formează un desen nou.

Pachetul AMG Line deja pregătit îi aduce maşinii o grilă diferită cu aşa-zise diamante cromate şi o bară de protecţie frontală cu design specific AMG, precum şi altfel de terminaţii ale eşapamentului, integrate în bara de protecţie. În plus faţă de scaunele sport cu profiluri laterale pronunţate de la interior, pachetul mai include de asemenea seturi de roţi cu jante de 19 sau 20 de inci în dependenţă de piaţă.

Materiale rafinate, inserţii instalate manual și forme curgătoare – aceasta este ceea ce caracterizează interiorul lui GLC. Modelul de bază este acum finisat într-o culoare neagră. Consola centrală dispune de o componentă elegantă decorativă, care este fie un finisaj piano black, fie unul din cele două tipuri de lemn: frasin sau nuc.

Volanul multifuncțional este disponibil în două versiuni și a fost complet revizuit. Designul său distinctiv transmite chiar mai mult caracter sportiv. În plus, conţine comenzi pentru sistemul Active Distance Assist DISTRONIC, dar şi butoane tactile pentru controlul panoului de bord digital şi al sistemului multimedia.

Utilizatorul va putea opera funcțiile telematice folosind gesturi cu un singur deget și cu mai multe degete, așa-zisul control multi-touch, pe touchpad-ul multifuncțional de pe consola centrală. Acesta servește ca o alternativă la sistemul de control vocal și, în plus, oferă posibilitatea de a introduce litere, numere sau caractere speciale în mod manual. Suprafața touchpad-ului nu oferă numai un răspuns clar haptic, ci și un feedback acustic.

De asemenea, acum se oferă opţional sistemul ENERGIZING comfort control,care asigură că diverse sisteme din vehicul îşi combină “forțele” pentru a crea un mediu optim. Acest lucru integrează iluminatul ambiental și atmosfera muzicală, controlul climei, selecții muzicale și video adecvate, precum și funcția de masaj, încălzire și ventilare a scaunelor, totul pentru a crea o situaţie relaxantă pentru combaterea stresului.

O altă noutate pe GLC este introducerea sistemului multimedia MBUX. Acesta va putea fi controlat prin cinci moduri: tactil însuşi ecranul central, prin butoanele tactile de pe volan, prin touchpad-ul menţionat, prin gesturi cu un asistent care poate recunoaşte printr-o cameră sau prin voce. Cele două ecrane mari sunt disponibile opţional. Respectiv, standard se va oferi un panou de bord cu ceasuri analogice, iar pentru o taxă suplimentară un ecran de 12.3 inci, iar ecranul sistemului multimedia va măsura 7 inci şi va avea o rezoluţie de 960×540 pixeli în mod standard, iar opţional 10.25 inci cu o rezoluţie 1920×720 pixeli.

Un alt sistem interesant, care funcţionează cu MBUX, este cel opţional numit Augmented Video, care completează navigaţia într-un mod util. O cameră din fața oglinzii retrovizoare capturează împrejurimile și afișează automat informații pe afișajul multimedia. Printre acestea se numără indicatoarele rutiere, informații despre unde trebuie de făcut o manevră, numere de casă şi altele.

Noul GLC facelift a mai primit un sistem KEYLESS-GO cu un buton de pornire/oprire în stilul unei turbine, dar şi opţiunea de activare a sistemelor de asistență pe afișajul multimedia. Iar sistemul DYNAMIC SELECT conţine cinci moduri de rulare: Comfort, ECO, Sport, Sport + şi Individual, iar dacă se optează pentru un Off-Road Engineering Package se adaugă altele două – Off-Road şi Off-Road +.

Gama de motoare este completată de un nou agregat numit M 264, care are patru cilindri şi un volum de 2.0 litri, şi care are scopul de a creşte performanţele în timp ce scade consumul. Pe modelele GLC 200 și GLC 300, benzinarul M 264 înlocuiește motorul M 274, în timp ce un diesel cu patru cilindri OM 654 vine la fel să înlocuiască predecesorul OM 651.

Noua generație de motoare este de mare importanță pentru reducerea emisiilor de CO2 și este un progres sistematic în ceea ce privește reducerea consumului. Principalele componente tehnologice sunt: sistemul de control variabil al supapelor CAMTRONIC prin care se încălzeşte sistemul de evacuare fără consum suplimentar de carburant, turbo compresorul twin scroll și suplimentar un sistem electric de 48 V cu un demaror-generator (un mic motor electric) acţionat de curea.

Combinaţia ultimelor două contribuie la creşterea agilităţii maşinii, îmbunătățește caracteristicile de confort și scade în mod semnificativ consumul de combustibil. Acest lucru este posibil prin sistemul care permite funcții hibride importante, cum ar fi: recuperarea energiei, un impuls de putere și un mod de pilotare fără componente de înaltă tensiune. Mai exact, toate aceste lucruri permit recuperare şi injectarea suplimentară pe o durată scurtă de timp a 10 kW (13.6 CP) şi 150 Nm într-un interval de rotaţii de până la 2.500 de rpm şi posibilitatea de a rula cu motorul deconectat.

Ce ţine de noul diesel, pentru reducerea emisiilor există un sistem de post tratare a gazelor de eşapament, care este montat direct pe motor. Alte măsuri includ instalarea unui catalizator SCR sub podea. Noul OM 654 este combinat cu un sistem de tracţiune integrală 4MATIC și o transmisie automată 9G-TRONIC standard.

Printre alte dotări se pune la dispoziţie pentru prima dată o suspensie cu amortizoare adaptive DYNAMIC BODY CONTROL. În dependenţă de situaţie, viteză sau condiţia drumului, amortizarea se controlează individual pe fiecare punte. Aceasta are trei moduri de funcţionare: Sport, Sport+ şi Comfort. Această suspensie mai poate fi combinată cu o direcţie sportivă cu un raport de direcţie mai direct.

Lista de sisteme de siguranţă şi asistenţă este foarte mare şi o parte din acestea se oferă standard. În Germania, 85 la sută din clienții lui GLC le aleg ca dotări prioritare. Printre acestea se numără: Active Distance Assist DISTRONIC, Active Braking Assist, Active Steer Assist, Active Emergency Stop Assist, Active Lane Change Assist, Active Speed Limit Assist, Evasive Steering Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Blind Spot Assist, Active Brake Assist with turn-off and cross-traffic function PRE-SAFE® PLUS, exit warning function, Active Parking Assist, Parking Assist PARKTRONIC, Trailer Manoeuvring Assist, Car-to-X-Communication şi multe altele.

Noul Mercedes-Benz GLC facelift va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva. Vânzările vor urma mai târziu.

Vezi şi: (video) Premieră mondială: Noul Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ – până se pregăteşte GLE 63

Gama de motoare:

 ModelGLC 200 4MATICGLC 300
4MATIC
GLC 200 d
4MATIC
GLC 220 d
4MATIC
GLC 300 d
4MATIC
Număr cilindri/
poziţionare
4/în linie4/în linie4/în linie4/în linie4/în linie
Putere motor (CP)197258163194245
Putere motor electric (kW) Energy Recovery Boost1010
Cuplu motor (Nm)280370360400500
Cuplu motor electric (Nm)150150
Consum mixt (l/100 km)7.4-7.17.4-7.15.5-5.25.5-5.25.8
Cantitate mixtă de emisii (g/km)169-161169-161145-137145-137153-151

GALERIE FOTO: 

Cmentariile sunt închise