/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a fost INCULPAT pentru acte de corupţie

28 februarie 2019, ora 19:20

Este prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

În urmă cu câteva ore, instanţa supremă din Israel a respins o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunţării inculpării până după scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în “Cazul 2000”, au declarat surse citate de presa israeliană. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon “Noni” Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Potrivit surselor citate, şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.

De asemenea, Benjamin Netanyahu va fi inculpat pentru mită în “Cazul 4000”, în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu va fi pus sub acuzare şi în “Cazul 1000”, pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia privind inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie intervine în campania premergătoare scrutinului legislativ programat în Israel pe 9 aprilie.

Benjamin Netanyahu a catalogat miercuri seară drept “ridicole” acuzaţiile de corupţie. “O acuzaţie de luare de mită dispusă în baza a două articole şi jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărţi se va prăbuşi curând”, a reacţionat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram