Deputatul român, Constantin Codreanu, solicită convocarea Congresului românilor de pretutindeni

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susţinut de la tribuna Camerei Deputaţilor o declaraţie politică prin care a solicitat organizarea Congresului românilor de pretutindeni, drept urmare a zecilor de solicitări ale organizaţiilor neguvernamentale ale românilor din afara graniţei României.

Foto: UNIMEDIA

Acesta susțune că pentru anul 2019 nu au fost prevăzute fonduri care să fie alocate organizării unui congres al românilor de pretutindeni.

„Am ajuns în situația în care legislația nu este respectată tocmai de cei care fac legi în România. Articolul 8 al Legii 299/2007 prevede următoarele: Congresul românilor de pretutindeni este convocat, anual, de Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României. Cer în mod ferm identificarea fondurilor necesare pentru a pune în aplicare această prevedere legală.

După palma primită de românii din afara granițelor țării odată cu votarea Legii bugetului de stat pe anul 2019, cu mai puțin de 30 de milioane de lei alocați Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, nu putem accepta o nouă sfidare a celui mai important investitor în economia României prin neorganizarea, doi ani consecutiv, a Congresului Românilor de Pretutindeni.

Trebuie să dăm un semnal pozitiv românilor noștri din afara granițelor țării, mai ales în această perioadă în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Sper ca, în următoarele săptămâni, să putem vorbi, alături de reprezentanți ai conducerii Parlamentului, despre date concrete privind convocarea Congresului românilor de pretutindeni în prima parte a acestui an”, a declarat Codreanu în cadrul ședinței Camerei Deputaților.


Pub