Studiu: Ce se întâmplă în organism atunci când consumați un ou în fiecare zi

Un studiu realizat de nutriționiștii revistei online Authority Nutrition a arătat că 70% dintre subiecții care au consumat între unul și trei ouă pe zi nu au experimentat schimbări negative în ceea ce privește nivelul colesterolului rău.

Foto: simbol

La ceilalți 30% dintre participanți s-a observat o modificare în bine, valorile LDL scăzând. Singurele persoane cărora nu li se recomandă să consume ouă sunt diabeticii, care riscă să dezvolte afecțiuni cardiace.

Ouăle sunt o sursă de proteine de înalta calitate și conțin, de asemenea, cholina, un nutrient mai puțin cunoscut, dar esențial pentru bună funcționare a creierului. Aparent, potrivit studiilor desfășurate în Statele Unite, 90% din populație are carențe de cholina. Acest aliment-minune reprezintă o sursă importantă de vitamine, calciu, acizi grași omega-3, fiind benefic pentru oase, ochi, păr și unghii.

Ouăle consumate la micul dejun asigură o senzație de sățietate pe termen lung, ceea ce vă va ajută să mâncați mai puțîn în timpul zilei și să vă mențineți greutatea. Nu se recomandă să consumați mai mult de unul sau două pe zi și să cumpărați doar de la producătorii locali sau ouă organice.

Bogate în substanțe nutritive

Ouăle, spun nutriționiștii, sunt printre alimentele cele mai sănătoase și pline de nutrimenți. Așadar, pe lângă vitamine și minerale (calciul, folați, vitamina E, fier, potasiu, zinc), au proteine de calitate superioară, grăsimi bune și alte substante benefice sănătății. Astfel că un ou mare conține 77 de calorii cu 5 grame de grăsimi și carbohidrați și 6 grame de proteine de calitate.

Au proteine de calitate

Aceste proteine sunt formate din aminoacizi interconectați între ei. Pentru a construi proteine corpul folosește circa 21 de aminoacizi. 9 dintre acești aminoacizi care sunt esențiali pentru organism nu pot fi produși de corp astfel că trebuie luați din alimentație. O proteină de calitate este aceea bogată în aminoacizi esențiali, iar o sursă de proteină care le conține pe toate aceste substanțe în valorile potrivite reprezintă o sursă bună de proteine. Așadar nu ocoli ouăle.

Bune pentru sănătatea creierului

Ouăle conțin colină, un nutriment care de multe ori este grupat cu cele din familia B-urilor. Colina este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași, anumitor acizi aminați, dar și a glucozei. Tot ea combate depunerea colesterolului pe pereții arterelor și ajută la eliminarea toxinelor. Această substanță ajută la sintetizarea unui neurotransmițător numit acetilcolină și face parte din membranele celulare. Un ou mare conține 113 mg de colină.

Un deficit de colină poate duce la boli ale ficatului, tulburări neurologice și la apariția bolilor de inimă. Cele mai bune surse de colină sunt gălbenușul de ou și ficatul de vită. Colina te ajută să ai o memorie bună. De asemenea, este benefică în hipertensiunea arterială, ulcer, aterosceroza, dar poate contribui și în tratarea alcoolismului și a cirozei hepatice. Dacă ești stresat, consumul de ouă îți poate fi de folos.

Protejează sănătatea ochilor

În ouă există două substanțe antioxidante: luteina și zeaxantina. Ele se regăsesc în gălbenuș. Specialiștii spun că reduc riscul de cataractă și degenerare maculară. Cei doi antioxidanți tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului. Cercetătorii au demonstrat că dacă se consumă 1.3 gălbenuș pe zi, timp de 4-5 săptămâni, va crește nivelul de luteină din sânge cu 28-50%, iar cel al zeaxantinei cu 114-142%.

Sunt sățioase

Pentru că au proteine, grăsimi bune și foarte puțini carbohidrați nu ți se va face foame imediat, ba chiar te ajută să scapi de grăsimile saturate. Cumpără ouă de la persoane de încredere, nu din supermarket deoarece găinile respective nu au fost hrănite cu alimente naturale și astfel compoziția ouălelor a suferit modificări din punct de vedere nutrițional.


Pub