/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Donații pe ultima sută de metri. Unele partide au reușit să strângă milioane de lei în doar câteva zile, înainte de scrutin

missing
27 februarie 2019, ora 19:11

Pe ultima suta de metri, câteva partide care au acces în parlament au raportat la CEC donații de milioane. Cea mai impresionanta suma a ajuns pe conturile Partidului Democrat, care în doar patru zile, a primit 6, 5 milioane de lei, oferite de peste 500 de donatori. Printre aceștia sunt și salariați care, de regulă, se plâng pe salarii mizere, cum ar fi infirmiere sau angajați în primării. Colegul meu, Sergiu Niculiță, a consultat listele și a discutat cu câțiva dintre donatori. Unii s-au arătat mirați că ar fi oferit bani pentru democrați, alții spun că nu-și amintesc bine despre ce sume este vorba.

Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC la 22 februarie, în ultima săptămână de campanie, PDM a reușit să strângă în jur de 6,5 milioane de lei, Partidul Șor – aproape 6 milioane, PSRM puțin peste 800 de mii de lei, iar blocul ACUM – circa 317 mii.

DONAȚII PRIMITE ÎN PERIOADA 15 – 21 FEBRUARIE

PARTIDUL                    NR. DONATORI                         SUMA

PDM                                       530                                     6.596.080,00 LEI

PP ȘOR                                   141                                     5.922.000,00 LEI

PSRM                                      89                                           861.523,00 LEI

ACUM                                     97                                           316.554,00 LEI

Printre donatorii PDM sunt persoane de diferite profesii, angajați în domeniul privat dar și în sectorul bugetar. Printre ei figurează mai mulți primari, directori de grădinițe și gimnazii din satele din țară. Aceștia au donat între 1000 si 70 de mii de lei. I-am contactat pe câțiva donatori, însă unii nu prea și-au amintit despre sumele donate. Este și cazul directorului gimnaziului din satul Iordanovca. Potrivit raportului publicat la CEC, pe 19 februarie, aceasta a donat 11 mii de lei.

– Donația am făcut-o în preajma alegerilor, a fost făcută ultima donație, dar data precis nu pot să vă o spun pentru că am avut mai multe făcute, asta, și nu pot să vă spun data.  – Dar ce sumă, despre ce sumă este vorba? – Despre ce sumă…eh, eu …ăăăă. Chiar nu pot să vă spun. Îmi pare că mergea vorbe despre vreo 6-7 mii de lei”, Paascovia Panaid, dir. Gimnaziului din satul Iordanovca.

Și primarul din Iordanovca, Anatolie Mereanu, a donat 14 mii de lei pentru democrați. Acesta însă a refuzat să discute cu noi.

Toată informația doamnă, la biroul central a Partidului Democrat. – Când ultima dată ați donat?…”, Anatolie Mereanu, Primarul satului Iordanovca.

Un alt primar, care potrivit raportului financiar, a donat pentru PD 10 mii de lei este Rodica Procescu, primar de Baroncea. Ne-a spus însă că nu a dat niciun leu.

Este indicat că dumneavoastră ați făcut o donație pentru Partidul Democrat înainte de..- N-am făcut eu nicio donație. Vă rog mult. Eu merg la volan. Eu donații nu fac și nici nu am făcut”, Rodica Porcescu, primar de Baroncea.

Tot în lista donatorilor PDM, am găsit mai multe infirmiere și asistente medicale care ar fi oferit partidului câte 5 mii de lei. În aceeași listă apar și donatori care dețin funcția de pădurar sau pompier. Am încercat să obținem un comentariu din partea PDM. Deși l-am telefonat de mai multe ori pe purtătorul de cuvânt al partidului, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la telefon.

Partidul Șor a avut donatori mai generoși – 141 de persoane. Majoritatea donatorilor Partidului vin din mediul privat, iar sumele variază între 20 – și 100 de mii de lei. Cele mai valoroase donații au venit din partea lui Boris Salov, Ala Glavatschih și Serghei Burduh. Fiecare a donat câte 100 de mii de lei.

Pentru socialiști au donat 89 de persoane. Majoritatea au tangență directă cu partidul aceștia fiind membri de partid, deputați, candidați dar și simpli susținători. Cea mai mică donație este de 723 de lei, oferită de un profesor. Iar majoritatea donatorilor au oferit câte 10 mii de lei. Un alt profesor care a donat 10 mii este Nicoale Pascaru, care a refuzat să vorbească despre donațiile făcute.

Nu vă supărați, chiar nu vreau să răspund. – De ce? Credeți că este informație secretă. – Chiar sincer nu vreau să răspund. Este cineva la partid responsabil de presă, sunați și întreabați-i pe dânșii”, Nicolae Pascaru, profesor, candidat pe lista PSRM.

Membrii blocului Acum DA și PAS, în perioada în ultima săptămână de campanie au primit donații de la 97 de persoane. Printre aceștia sunt fruntașii celor două partide și simpatizanți. Cea mai mare donație, de 50 de mii, a fost oferită de Alexandru Machedon, șef al unei companii IT.

Cei de la ACUM mai indică donații nu doar sub formă de bani. De exemplu, Igor Grosu, Andrei Năstase și Chiril Moțpan și-au donat mașinile pentru perioada electorală. Iar Dumitru Alaiba a donat combustibil, biletul de tren Toronto – Ottawa și valoarea cazării la hotel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram