(video) „Plahotniuc + Dodon, eventual se adaugă şi Şor”: Politolog român, despre potenţialele scenarii de după scrutinul din RM

Ne putem aștepta la niște negocieri lungi și încercare de cumpărare a unor parlamentari. Declarația aparține politologului român, Cristian Pîrvulescu, care a ținut să facă o analiză a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dar și a potenţialelor scenarii de după scrutin.

Foto: UNIMEDIA

Vezi analiza politologului din minutul 32:00.

„Sistemul electoral folosit în Republica Moldova este sistemul inventat de consultanții americani pentru Boris Elțin în 1992. Elțin se confrunta, ca și Plahotniuc, cu o problemă- nu avea majoritatea în Parlament. Partridul Comunsit era puternic și atunci, era nevoie de o soluție.

În Moldova situația e mai complicată. Da, PD a câștigat enorm de multe mandate din partea proporțională. Nimeni nu poate forma majoritatea, singura soluție este Plhaotniuc și Șor, care împreună obțin 38 de mandate, însă nici pe departe suficiente pentru a gurvena. Plahotniuc, la alegerile precedente, a intrat cu 19 parlamentari și a terminat cu vreo 80. Cumpără”, a declarat politologul.

Totodată, politologul român a menționat că alegerile din Republica Moldova nu au fost corecte.

„Da, organizațiile internaționale și cele din Moldova, care au observat scrutinul, au menționat că alegerile au fost corecte, ceea ce n-a fost corect. A fost campanie electorală. Domnul Plahotniuc controlează întreaga medie, justiția, Curtea Constituțională...Dânsul a reușit să anuleze și alegerile din Chișinău, câștigate corect de Andrei Năstase. Astfel, UE a suspendat ajutoarele”, a susținut Cristian Pîrvulescu.

Întrebat dacă Guvernul României și-ar fi dorit ca rezultatul alegerilor din Moldova să fie unul anume, politologul a menționat că „Plahotnic este un imitator al lui Dragnea, anume din puntul ăsta Executivul român ar fi mulțumit”.

„ACUM a reușit o performanță foarte bună. Cu toate astea, situația nu s-a schimbat. Moldova nu este pro-europeană.

O posibilitate este Plahotniuc+Dodon, eventual se adaugă și Șor, dar Plahotniuc nu va accepta niciodată un alt prim-ministru decât din zona lui. Nu el, pentru că el va vrea întotdeauna să manevreze, nu să se expună. Atunci, ne putem aștepta la niște negocieri lungi și încercare de cumpărare a unor parlamentari. Pe Șor îl luăm în calcul alături de PD. Una din soluții ar fi alegerile anticipate sau o alinață”, a spus Pîrvulescu.

Întrebat cine e Plahotniuc și ce reprezintă pentru cetățenii români, Cristian Pîrvulescu a menționat că liderul democraților e „stăpânul absolut al Moldovei”.

„Ceva între Victor Orban și Vladimir Putin. Un oligarh, un om de afaceri”, a mai adăugat Pîrvulescu.

De menționat că în baza rezultatelor și calculelor proprționale, UNIMEDIA realizat lista nominală a viitorilor deputați. Așadar, cei mai mulți deputați vor veni de la PSRM. Socialiștii au acumulat cele mai multe voturi și împart cu democrații întâietatea pe circumscripții. Cei mai fideli alegători socialiști sunt în raioanele de Nord și sectoarele Botanica și Rășcani din capitală. În Stânga Nistrului, Taraclia și Autonomia Găgăuză socialiștii obțin scoruri zdrobitoare și intră cu 17 deputați pe uninominal și alți 18 pe liste.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, au participat 1 292 171 de alegători.


Pub