Rebecca Harms: Facem apel către politicieni să dea dovadă de maturitate politică

Ceea ce se va întâmpla în Republica Moldova în următoarele săptămâni, luni va avea o influenţă serioasă asupra viitorului relaţiilor dintre Moldova şi UE, a declarat şefa delegaţiei de observatori din partea Parlamentului European, eurodeputata Rebecca Harms.

Foto: EurActiv

Potrivit agenţiei Infotag, în declaraţia politicianului este exprimat regretul că alegerile s-au desfăşurat pe fundalul scăderii încrederii cetăţenilor în instituţiile statului", provocată, în opinia sa, de "aprobarea sistemului electoral mixt în lipsa unui consens larg".

"Reprezentanţii delegaţiei au monitorizat procesul electoral la secţiile de votare din Chişinău, Anenii Noi, Comrat şi Dubăsari. Am rămas surprinşi de respectarea neadecvată a principiului votului secret", a declarat deputatul european.

Ea susţine concluziile Misiunii Internaţionale de Observare (care a spus că alegerile, în ansamblu, s-au desfăşurat conform standardelor general acceptate - "I."), dar a remarcat probleme precum "transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului şi crearea dificultăţilor de votare în străinătate (unde s-a interzis votarea în baza documentelor expirate şi a buletinului de identitate valabil)".

"Îngrijorările exprimate de Parlamentul European în rezoluţiile anterioare sunt importante ca niciodată în contextul acestor alegeri, care joacă un rol important în viitoarele relaţii dintre UE şi Moldova. Facem apel către politicieni să dea dovadă de maturitate politică şi să identifice priorităţile naţionale. Parlamentul European şi UE vor monitoriza îndeaproape tot ce se va întâmpla în Moldova în perioada postelectorală", a declarat Harms.

infotag.md


Pub