Expert: „Această majoritate nu o putem întrevedea în afară de cazul că dl Plahotniuc corupe câțiva deputați socialiști”

Cea mai posibil scenariu de coaliție dintre actualele partide, care au acces în Parlament este între PD și PSRM. Cel puțin asta afirmă expertul politic Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Această majoritate nu o putem întrevedea în afară de cazul că dl Plahotniuc corupe câțiva deputați socialiști. E foarte posibil. În Parlamentul anterior, Partidul Socialiștilor a fost singurul partid pe care dl Plahotniuc l-a lăsat să crească nestingherit, i-a acordat canal de televiziune prin intermediul Consiliului Audiovizualului, controlat de către același domn Plahotniuc. Împreună democrații și socialiștii au schimbat legislația electorală cu scopul lor comun de a construi un zid de apărare împotriva blocului ACUM. Aceasta este semnificația legislației electorale adoptată în comun de către partidele lui Plahotniuc și Dodon - un zid comun de apărare împotriva adversarului lor comun, blocul ACUM.”

„Intervenția masivă în bunul mers al alegerilor a fost din partea partidului puterii, din partea holdingului media, din partea mașinăriei de corupție, din partea aparatului administrativ. Iată de unde a venit intervenția masivă în bunul mers al alegerilor. Amestecul Rusiei a fost foarte limitat. Măsura limitată a acestui amestec reflectă caracterul limitat al obiectivelor Rusiei în Republica Moldova în această perioadă. Rusia nu poate prelua întreținerea unei Moldove re-subjugate; Rusia nu intenționează să re-subjuge Moldova, are cu totul alte priorități; Rusia are limitări de geografie, în primul rând, și limitări de resurse.

Obiectivul limitat al Rusiei este acela de a menține în Republica Moldova instabilitatea și de a fixa Republica Moldova într-o permanentă zonă gri, într-o permanentă stagnare istorică. Mai există un obiectiv al Rusiei de perspectivă, perspectivă pe termen mediu, și anume de a crea o pseudo-rezolvare politică a conflictului din Transnistria, care să servească drept model unei rezolvări în Ucraina, și anume prin rețeta cunoscută – federalizarea numită astăzi „statut special” și neutralizarea permanentă a statului. Aceasta este rețeta pe care Rusia dorește s-o experimenteze în Republica Moldova și apoi s-o folosească drept precedent împotriva Ucrainei”, a conchis acesta.


Pub