(video) Premieră europeană: Noul SUV urban Skoda Kamiq poate fi pus pe gaz direct din uzină

Cehii de la Skoda adaugă oficial un al treilea model în portofoliului european de SUV-uri: noul Skoda Kamiq. La fel ca modelele de succes Kodiaq şi Karoq pe care deja le-am testat, denumirea Kamiq provine din limba poporului inuit care locuieşte în nordul Canadei și în Groenlanda, însemnând ceva care se potrivește perfect.

Cu o tendinţă în creştere a SUV-urilor urbane, noul Kamiq combină perfect avantajele unui vehicul utilitar sportiv, cum ar fi garda la sol mai mare și o poziție ridicată pe scaunul şoferului, cu agilitatea unei mașini compacte. Şi cu un design emotiv, sisteme de asistență și de infotainment moderne, o cantitate generoasă de spațiu și numeroase caracteristici Simply Clever, noul Kamiq îndeplinește în mod egal nevoile atât unor familişti, cât şi a celor cu un stil de viaţă propriu.

Partea frontală a noului model se caracterizează printr-o grilă largă de radiator cu lamele duble și linii distincte pe capotă. Spoilerul frontal robust subliniază caracterul off-road al mașinii. Privit din lateral, este caracterizat de nişte roţi care pot avea jante cuprinse între 16-18 inci, iar împreună cu o capotă ridicată apare robust şi dinamic. Linia acoperişului şi garda la sol ridicată consolidează această impresie.

De asemenea, profilul îi prezintă proporții echilibrate și un design atemporal, combinat cu un aspect dinamic și sportiv. Posteriorul este evidenţial de o nouă interpretare a stopurilor sub forma literei C, dar şi de un difuzor care îi accentuează clearance-ul generos și aspectul puternic.

Noul SUV urban al Skoda este primul model de brand care a primit blocuri optice cu lumini de zi, despărţite în două nivele. Dacă acestea din urmă se comandă în versiunea Full LED, se identifică ca patru pietre preţioase care iluminează deasupra farurilor principale. Efectele tridimensionale și cristaline, precum și unitățile LED care arată ca niște bijuterii strălucite, contribuie la aspectul sofisticat.

Versiunea Full LED a setului de blocuri optice include de asemenea lumini LED anti ceaţă combinate cu cele de iluminare în curbe, precum şi indicatori de direcţie dinamici, atât în faruri, cât şi în stopuri. Indicatorii frontali sunt compuşi din LED-uri individuali. Atunci când conducătorul auto acţionează maneta corespunzătoare din spatele volanului, lumina de culoare galbenă formează o animaţie care fulgeră spre exterior.

Noul Kamiq este al doilea model al brandului ceh care introduce noul concept interior. Habitaclul său este dominat de un ecran al sistemului multimedia Amundsen, care stă liber şi nu integrat în bord, care este poziționat ideal în câmpul de vedere al conducătorului auto și cu o mărime de 9.2 inci este unul dintre cele mai mari din segmentul său.

O linie caracteristică de pe bord face referire la liniile de pe capotă. De asemenea, formează o poziţie ergonomică sub afișaj pentru operarea ecranului tactil. Există şi un panou de bord digital de 10.25 inci, care de asemenea este unul dintre cele mai mari din segment, dar poate fi comandat doar opţional. Panoul de instrumente reproiectat continuă să facă referire la limbajul de design emotiv al exteriorului. Deflectoarele de aerisire laterale se extind în uși, îmbunătățind vizual senzația spațioasă a noului Kamiq.

Alte două sisteme multimedia mai inferioare, Bolero cu ecran de 8 inci şi Swing cu unul de 6.5 inci se oferă pentru cei care nu vor putea alege cel superior. Sistemele cu cele mai mari ecrane tactile mai vin în combinaţie cu un sistem audio standard cu opt difuzoare, iar cel numit Swing cu doar patru. Opţional se oferă unul cu 10 difuzoare şi 405 waţi putere.

Sistemele multimedia ale Skoda pot lucra cu numeroase aplicaţii utile datorită unui eSIM, precum: eCall (prin care se comunică informaţii despre locul unui eventual accident), Proactive Service, Skoda Connect app, News app, Weather app, Online Traffic Information şi altele. Apropo, noul Kamiq poate fi dotat cu un Wi-Fi hotspot pentru ca pasagerii să poată folosi internet în timpul deplasărilor, în timp ce hărţile pentru navigaţie se pot actualiza online.

Vezi şi: (video/update) Noul SUV urban Skoda Kamiq are un interior similar celui din noua Skoda Scala

Planşa de bord, cu noile sale elemente decorative extinse, dar și ornamentele de pe uşile din faţă dispun de o suprafață de înaltă calitate din spumă moale cu o nouă textură specifică, asemănătoare structurilor cristaline. Acest lucru va forma, de asemenea, stilul brandului Skoda în viitor.

Iluminarea ambientală disponibilă în trei culori va asigura un sentiment plăcut de spațiozitate. Nuanţele le vor completa pe altele, dar şi cusăturile contrastante colorate de pe scaune. Ca o opțiune, tapiţeria pentru scaune poate fi din microfibră Suedia. Skoda Kamiq oferă, de asemenea, o poziție superioară a şezului în comparație cu noua Skoda Scala.

Interiorul noului model mai impresionează nu numai cu cantitatea sa de spațiu, ci și cu opțiunile sale de confort, care sunt mai degrabă văzute în segmente de vehicule mai mari. Printre acestea se numără, de exemplu, un volan sau un parbriz încălzit. De asemenea, sunt oferite scaune faţă încălzite, iar cele din spate pot fi la fel doar opţional.

Noul Skoda Kamiq este construit pe baza platformei MQB (versiunea A0) cu suspensie spate semi-independentă şi are următoarele dimensiuni: 4.241 x 1.793 x 1.531 x 2.651 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Acestea îl fac deosebit de benefic pentru pasagerii din spate, care se pot bucura de 73 mm de spaţiu pentru genunchi.

Volumul portbagajului este egal cu 400 de litri şi poate creşte până la 1.395 de litri cu bancheta spate rabatată. Ca o dotare extra opțională, scaunul pasagerului din față poate fi de asemenea rabata pentru a permite încărcarea obiectelor lungi de până la 2.447 de mm.

În general, noul Kamiq oferă mai mult de 20 de opţiuni Simply Clever. De exemplu, Kamiq este prima mașină din segmentul său care oferă opțiunea de protecție inteligentă a marginilor uşilor. Hayonul acţionat electric opțional se dovedește a fi o altă caracteristică convenabilă. Acesta poate fi deschis sau închis prin apăsarea unui buton sau închis prin tragerea sa manuală cu uşurinţă. Începând cu nivelul de echipare Ambition se oferă şi o lanternă LED detaşabilă ce poate fi găsită în portbagaj, împreună cu butonul care acţionează electric cârligul de remorcare retractabil.

Toate motoarele noului Kamiq sunt unități cu injecție directă şi cu turbo compresoare. Ele mai vin cu un sistem de recuperare a energiei la frânare, precum și tehnologia Stop/Start şi filtre de particule, și respectă cel mai stricte standard de emisii Euro 6d-TEMP.

Cel de bază va fi un TSI de un litru volum şi cu trei cilindri, care produce 95 de CP şi 175 Nm de cuplu, şi este cuplat la o cutie de viteze manuală cu cinci trepte. Îl urmează o versiune mai puternică cu 115 CP şi 200 Nm, care poate fi combinată cu o cutie manuală cu şase trepte (standard) sau un DSG cu şapte trepte (optional).

Motorul de top în linia benzinarelor este cel TSI de 1.5 litri şi cu patru cilindri, ce produce 150 CP şi 250 Nm de cuplu. Agregatul are un sistem de decuplare a doi din cei patru cilindri când nu este nevoie de putere mare, economisind astfel pe combustibil. Standard vine cuplat la o transmisie manuală cu şase trepte, iar opţional la un DSG cu şapte trepte.

Va putea fi comandat şi un singur motor diesel TDI de 1.6 litri şi cu patru cilindri, care produce 115 CP şi 250 Nm. Aste este echipat cu un convertor catalitic SCR cu injecție AdBlue și cu un filtru de particule standard. Acest motor diesel eficient este cuplat la o cutie de viteze manuală cu şase trepte, iar opţional poate lucra cu un DSG cu şapte trepte.

Pentru cei care îşi doresc o economie şi mai mare de combustibil, Skoda le propune motorizarea 1.0 G-TEC, care presupune un motor cu trei cilindri, ce produce 90 de CP şi 160 Nm, proiectat pentru a rula pe gaz natural comprimat (CNG). Cutia de viteze poate fi în acest caz doar una manuală cu şase rapoarte.

Vezi şi: (foto) Acum poţi opta pentru o Skoda Octavia Combi, pusă pe gaz direct din uzină

Având o gardă la sol cu 37 de mm mai mare decât cea a noii Skoda Scala, şasiul noului Kamiq combină avantajele unui SUV cu manipularea agilă a unei mașini compacte. Sistemul Sport Chassis Control permite o setare a sa și mai dinamică. Acest șasiu sportiv opțional face garda la sol mai mică cu 10 mm și, în plus față de modul Normal, are, de asemenea, un mod Sport cu caracteristici mai ferme pentru amortizoarele de șoc care sunt ajustate electronic.

Şoferul va putea configura cele două setări ale șasiului în meniul Driving Mode Select, care vine în combinație cu Sport Chassis
Control. Driving Mode Select pune la dispoziţie patru moduri la alegere: Normal, Sport, Eco şi Individual. Ca un supliment opțional, se oferă elemente adiţionale de protecție a dedesubtului maşinii pentru cei care îşi vor dori să se aventureze şi în off-road.

Detalii despre vreun sistem de tracţiune integrală nu se menţionează, semn că toate maşinile vor avea doar tracţiune faţă, iar pe toate cele patru roţi am putea vedea în viitor, cel mai probabil, pe varianta Scout.

Noul Skoda Kamiq este şi un SUV care este pregătit pentru orice situaţii care se pot întâmpla pe drumuri. Acesta oferă sisteme de siguranță ultramoderne – asistența frontală și asistentul de menţinere în bandă sunt deja disponibile ca standard. Asistență frontală, care include şi funcţia de frânare de urgenţă cu recunoaştere a pietonilor, monitorizează zona din fața mașinii în timp ce conduceți în oraș, ajutând astfel la prevenirea accidentelor. Folosind o cameră, Lane Assist recunoaște marcajele benzii și ajută șoferul să păstreze mașina în bandă.

La viteze de până la 210 km/h pe autostrăzi, opționalul cruise control adaptiv (ACC) menține viteza setată de conducătorul auto sau reglează automat viteza mașinii potrivit cu cea a vehiculelor din față. În combinație cu DSG, sistemul poate chiar frâna automobilul până când se oprește complet și poate acţiona automat acceleratorul dacă oprirea durează mai puţin de trei secunde. De asemenea, sistemul opțional de detectare a oboselii şoferului emite un avertisment de îndată ce se înregistrează o distragere a atenţiei.

Nivelul de siguranță poate fi mărit în continuare cu sisteme opționale suplimentare. Dacă senzorii de pe Kamiq detectează o coliziune iminentă, asistentul Crew Protect Assist va închide rapid orice ferestre deschise și va pretensiona centurile de siguranță din față. Până la nouă airbag-uri, inclusiv un airbag pentru genunchi și airbag-uri laterale pentru scaunele din spate, protejează pasagerii în cazul unei coliziuni. În urma unui accident, sistemul Multi-Collision Brake împiedică vehiculul să se rostogolească de mai multe ori şi în mod necontrolat.

Multe sisteme moderne de asistență previn accidentele și asigură un nivel ridicat de siguranță activă în Skoda Kamiq. De exemplu, asistentul opțional Side Assist poate detecta vehiculele care se află până la 70 m distanță, şoferii cărora doresc să facă o depăşire, ori se află într-un unghi mort, și, prin urmare, ajută în mod eficient șoferul lui Kamiq ca să fie atent pe autostrăzi și carosabile duble. Pentru a face acest lucru, se utilizează două sisteme radar în partea din spate a SUV-ului și semnale luminoase pe corpurile oglinzilor retrovizoare. Un alt sistem care foloseşte aceste radare este Rear Traffic Alert şi îl avertizează pe conducător când obiecte trec prin spatele maşinii în timp ce are loc deplasarea în marşarier.

Mai mult, o cameră opțională retrovizoare și sistemul Park Assist, care manevrează automat maşina în și în afara spațiilor de parcare paralele, îi dă șoferului o mână de ajutor atunci când parchează. Funcția de asistență integrată Manoeuvre Assist frânează automat SUV-ul dacă senzorii detectează un obstacol în fața sau în spatele mașinii în timpul parcării. Încă o dotare utilă este Auto Light Assist, disponibilă la fel opţional, şi utilizează o cameră pentru a detecta traficul din sens opus pentru a comuta automat luminile în faruri.

Noul Skoda Kamiq va fi prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Geneva peste câteva zile. Producţia modelului şi startul vânzărilor vor demara mai târziu în acest an.

Vezi şi: (foto/update) Skoda arată formele interioare ale conceptului electric VISION iV

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/