Delegația UE la Chișinău, despre alegeri: „S-au constatat indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”

Anticoruptie.md
26/02/2019
Foto: zdg.md

„Afirmații de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative; controlul și proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor” – acestea sunt o parte din constatările misiunii OSCE citate de Delegația Uniunii Europe la Chișinău.

„Conform concluziilor preliminare ale misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost «competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate». Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special «afirmații de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative»”, se menționează în Declarația purtătorului de cuvânt cu privire la alegerile parlamentare din Republica Moldova.  

„Misiunea a remarcat, de asemenea, faptul că «controlul și proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor»”, se arată în același comunicat, evocându-se că „toate neajunsurile identificate de misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor ar trebui soluționate în baza recomandărilor OSCE/ODIHR în sensul viitoarelor alegeri la toate nivelurile.”

„Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.”

„Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. După cum s-a menționat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanță cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR”, observă autorii declarației.

„Desfășurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări și de a continua eforturile pentru a alinia legislația electorală și implementarea acesteia la standardele internaționale.”

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În spiritul acestor idei, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă ce se află la baza Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor de stat.”

„Noi vom continua să construim relațiile noastre cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și respectului față de statul de drept și standardele democratice.”

Amintim că, în urma alegerilor legislative din 24 februarie, Partidul Socialiștilor ar avea cei mai mulți deputați – 33, urmat de Partidul Democrat cu 31 de deputați. Blocul ACUM este pe locul al treilea, cu 27 de deputați. Partidul primarului de Orhei, Ilan Șor ar obține 7 fotolii de deputat iar 3 ar urma să fie independenți. Sub pragul electoral s-au situat actualele partide parlamentare PCRM și PL.

Anticoruptie.md
26/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii