/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Scenarii post-alegeri. Analiștii prevăd o coaliție dintre PDM, PP ȘOR, deputații independenți și câțiva transfugi  

missing
26 februarie 2019, ora 18:55

Alegerile s-au încheiat… dar ce se va întâmpla mai departe? Așa cum niciun partid nu a obținut majoritate, se conturează mai multe scenarii de posibile coaliții între partidele care au trecut pragul electoral. Cea mai reală pare să fie, conform experților, alianța între Partidul Democrat, Partidul Șor, cei trei deputați independenți și câțiva care vor migra din alte partide. Și asta pentru că democrații ar vrea să evite alegerile anticipate, în urma cărora nu vor obține un scor mai bun.

Un asemenea scenariu a fost înaintat de analistul politic Cornel Ciurea. Astfel, dacă democrații, care au 30 de mandate, se vor alia cu cei din partidul Șor și independenții în total vor deține 40 de locuri în Parlament. Acestora ar putea să li se alăture și câțiva deputați transfugi.

Cred că PD are suficientă capacitate să discute cu fiecare deputat în parte rămas pe dinafară și să-i atragă”, Cornel Ciurea, analist politic.

De ieri, democrații au lansat negocieri, la care au invitat toate partidele intrate in Parlament, indiferent de doctrine.

Există concept necesitate politică, interes național”,Cornel Ciurea, analist politic.

Aceeași coaliție o prevede și expertul politic Ion Tăbârță de la centrul analitic „IDIS Viitorul”. Asta, pentru că democrații ar vrea să evite organizarea alegerilor anticipate.

Ei au banii să meargă și în anticipate, însă ei nu au garanția că vor acumula un scor mai bun. Anumite lucruri au fost făcute la limită, de aceea ei ar trebui să gestioneze. Și aceasta ar fi o explicație de ce PD nu vor merge în anticipate, pentru că ei în așa mod și-au construit campania, cu o serie de măsuri sociale, care au fost calculate pentru o anumită perioadă, cu un anumit efect imediat”, Ion Tăbârță, expert politic, „Idis Viitorul”.

Iar în cazul în care eforturile de a forma o coaliție nu vor da rezultate, analista Stela Jantuan admite și scenariul ca în unele circumscripțiile uninominale alegerile vor fi invalidate.

Pentru a avea valide doar 80-82 de mandate și atunci, conform regulamentului Parlamentului, majoritatea…”, Stela Jantuan, analist politic.

Liderul partidului Șor, deși ieri a susținut un briefing de presă, nu s-a referit la formarea unei alianțe. Alte comentarii nu a mai făcut între timp. Și blocul ACUM nu a vorbit despre cum va activa în noul Parlament, în condițiile în care, la fel, nu deține majoritate. Totuți, în ajunul alegerilor candidații blocului au semnat o declarație prin care se obligă să nu faca alianțe cu PD, PSRM și Partidul Șor. Iar dacă vreun deputat va adera la aceste trei formațiuni, va trebui să-și depună imediat mandatul. De cealaltă parte, socialiștii au anunțat ieri că sunt nemulțumiți de modul în care s-au desfășurat alegerile, urmând să conteste neregulile, și nu exclud organizarea alegerilor anticipate. Despre riscul Anticipatelor a vorbit, de mai multe ori, și președintele Igor Dodon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram