/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ ENEMO, despre desfășurarea alegerilor. Misiunea europeană a menționat transportarea în masă a alegătorilor și cumpărarea voturilor

missing
26 februarie 2019, ora 19:16

Și observatorii misiunii europene ENEMO au semnalat încălcări în desfășurarea scrutinului.  În mod special, au menționat cumpărarea voturilor și folosirea abuzivă a resurselor administrative. Observatorii europeni susțin că cele mai multe plângeri, semnalate de partide, vizează anume aceste încălcări. Așa că, le-au inclus în observațiile misiunii, însă o concluzie finală vor oferi abia după ce instanțele competente vor soluționa contestațiile partidelor.

Folosirea abuzivă a resurselor administrative, presiuni asupra angajaților de stat și acuzațiile de cumpărare a votului au fost declarate de mulți interlocutori, în timp ce implicarea terților în campanie electorală a fost recunoscută și de CEC”, Dritan Taulla, șeful misiunii ENEMO.

Încălcăriile se regăsesc în raportul misiunii, dat fiind faptul că au fost semnalate într-un număr destul de mare de participanții la alegeri. ENEMO a ținut să reamintească și că sistemul mixt de vot a fost introdus fără un consens politic larg, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. În acest context, misiunea a depistat nereguli la formarea circumscripțiilor.

Rezultatul delimitării circumscripțiilor nu ia în considerație prevederile legii față de numărul de alegători din fiecare circumscripție electorală, deoarece majoritatea circumscripțiilor stabilite pe teritoriul țării sub controlul autorităților moldovenești nu îndeplinesc criteriile stabilite în Codul Electoral”, Bosko Nenezic, șef-adjunct al misiunii ENEMO.

Totuși, observatorii se vor expune față de corectitudinea alegerilor abia după ce instanțele de judecată vor soluționa contestațiile partidelor.

ENEMO va urmări cu foarte mare atenție procesul de soluționare a litigiilor. Fiind o etapă extrem de importantă, la finalul ei vom da verdictul despre întreg procesul electoral”, Dritan Taulla, șeful misiunii ENEMO.

Misiunea de observarea a alegerilor ENEMO se află în țară de pe 10 ianuarie 2018. În ziua votului, opt echipe a câte 2 observatori au monitorizat procesul electoral de la deschidere secțiilor de vot până la numărarea voturilor. Tot astăzi, delegația Uniunii Europene în Moldova a publicat un comunicat în care cere autorităților să soluționeze neajunsurile raportate de misiunea OSCE, menționând că relațiile cu țara noastră depind de respectarea statului de drept și a standardelor democratice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram