‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Mai mulți horticultori în vizită la Farm-Prod - prima companie certificată GRASP în...

FOTO. Mai mulți horticultori în vizită la Farm-Prod – prima companie certificată GRASP în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Numărul fermierilor din Moldova care doresc să obțină certificatul de calitate Global GAP este în creștere. Astfel, pentru a ajuta producătorii să se conformeze standardelor internaționale de calitate Proiectul USAID/Agricultura Performantă în Moldova a organizat, în perioada 12-15 februarie curent, un șir de instruiri și seminare privind implementarea certificării Global GAP pentru 30 de producători de fructe și legume, care doresc să se alinieze la cerințele de siguranță a alimentului la nivel de producție primară.

Producătorii au vizitat întreprinderea Farm-Prod SRL din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, prima din țara noastră care a obținut și certificarea GRASP.

Ion Tulei, directorul întreprinderii Farm-Prod, a remarcat faptul că dispunând de certificatul Global GAP și GRASP, care garantează trasabilitatea totală a produsului, pornind din livadă și până la masa consumatorului, este mult mai ușor să exporte peste hotare.

„Având certificatul de calitate Global GAP și GRASP suntem recunoscuți la nivel mondial ca producători cu renume, adică știm cum să producem, să monitorizăm și să garantăm calitatea produsului. Piața europeană este încă destul de îndepărtată de noi, nu mă refer la distanță, ci la viziunile pe care le au față de produsele noastre. După mai multe încercări de export în Belgia, dar și alte rețele din Europa, ne orientăm spre alte produse care ar putea să fie competitive pe piața europeană, vorbesc despre prune, struguri și cireși. În anul 2018, am reușit să certificăm prunele și cireșele, acum ne gândim să certificăm strugurii. Din experiența proprie pot să menționez că a venit timpul să ne obișnuim să lucrăm cu cântarele direct în câmp, să asigurăm exact gramajul pe care îl cere cumpărătorul și atunci când livrăm, toate produsele trebuie să fie omogene. Noi suntem primii din fostele țări CSI care am obținut certificatul GRASP. Acest certificat vine să protejeze munca angajaților. În anul 2018 am exportat în Oman, Dubai, Bangladesh, Israel și Rusia. Intenționăm, în anul 2019, să ajungem pe piața europeană cu prune, struguri și cireșe produse la noi”, a menționat Ion Tulei.

Zinaida Plămădeală din Călărași produce căpșune pe o suprafață de circa 40 de hectare, și consideră oportun înainte să începi o activitate să te informezi despre potențialele piețe de desfacere.

„Mai producem mere, prune, dar ne dorim să obținem certificare Global GAP pentru căpșune. Este o cultură solicitată pe piață. În acest an plantația va intra pe rod, respectiv am început să identificăm potențiali clienți. Una dintre cerințele de bază pentru a exporta pe piețele UE, și nu numai, este certificarea internațională, recunoscută în aceste țări. Certificarea reprezintă o confirmare a calității și, de fapt, este o cerință obligatorie pentru a avea succes pe piață. Dorim să obținem certificatul Global GAP pentru a exporta pe piața UE, dar și pe piața locală. Global GAP reprezintă doar prima etapă, ce asigură penetrarea pieței. Îmi par foarte utile instruirile APM, deoarece doar fiind informați putem avea succes”, a spus producătoarea.

Liubomir Vaipan din satul Căinari, raionul Căușeni este un alt producător care dorește să obțină certificatul Global GAP. Produce struguri de masă, soiul Moldova pe o suprafață de 30 de hectare.

„Inițial, aveam doar vie, mai apoi am decis să diversificăm produsele. Planificăm, în următorul an, să implementăm standardul Global GAP, deoarece a devenit deja o cerință obligatorie înaintată nu doar de piețele europene. Schimbările vom începe în acest an, acum abia facem cursurile de instruire pentru a cunoaște cum trebuie să ne pregătim corect. Ne orientăm mai mult spre piețele europene. Dacă vom avea certificatul Global GAP vom diversifica piața, deoarece acesta asigură calitatea, respectiv, produsele vor fi mai apreciate și vândute la un preț mai bun. Recomand producătorilor să facă cursurile de instruire, astfel, le va fi mult mai ușor să ia o decizie”.

Varvara Mihov, agronom la întreprinderea TerraVitis spune că produsele de calitate își găsesc cumpărătorul, iar prezența certificării vine drept o confirmare a unui produs de încredere.

„Producem fructe de calitate, respectiv și cererea de peste hotare pentru produsele noastre este înaltă, inclusiv în Japonia. Astfel, am decis să obținem certificatul Global GAP. Intenționăm să exportăm cireșe, mere, struguri. În anii trecuți am reușit să livrăm produsele noastre pe piețele din UE, în Țările Golfului Persic, dar și pe piețele tradiționale. Ținta este piața Japoniei, deoarece am cercetat piața de acolo, am transmis mostre de produs ce le-a plăcut mult cumpărătorilor. Ei doresc să importe mere, struguri și pere. Sunt importante și obligatorii aceste cursuri pentru producători, deoarece în cadrul acestora sunt abordate problemele cu care ne confruntăm. Astfel, instruiți vom putea exporta ușor produse de valoare înaltă. Dispunem de un depozit frigorific, unde păstrăm fructele. Sperăm să obținem certificarea pentru a exporta cu succes”.

‹ adv ›

În acest context, Andrei Cumpanici, specialist în Siguranţa Alimentelor şi Post Recoltă în cadrul proiectului APM, a remarcat că, este îmbucurător faptul că producătorii de la noi realizează despre  necesitatea alinierii la standardele internaționale de calitate.

„În ceea ce privește certificatul Global GAP sau cerințele de siguranță a alimentelor din producția primară sunt o serie de cerințe ce sunt repartizate în 3 standarde: cerințele de securitate a muncii în ceea ce privește terenurile agricole, inspecția internă, utilizarea apei de irigare, utilizarea produselor de uz fitosanitar, fertilizanților, cât și igiena producerii, cerințele de recoltare, per total sunt 218 cerințe ce sunt orientate atât pentru protecția mediului ambiant, protecția angajaților, animalelor cât și spre responsabilizarea socială. Toate aceste cerințe ce sunt prezente la certificarea Global GAP se regăsesc și în Legislația Republicii Moldova. Standardul Global GAP este un standard voluntar, ce nu este obligatoriu conform legislației, dar este o cerință înaintată de clienții de pe piețele externe. Implementarea acestui standard este recomandată a se efectua până la recoltare. Respectiv, în dependență de cultura pe care o are, producătorul trebuie să depună efort pentru a reuși să obțină certificarea până la recoltare. Dacă în anul trecut am avut o listă de 13 producători agricoli, în acest an vom ajuta mult mai mulți să se alinieze acestor standarde. Astfel, vom putea demonstra altor țări că produsele din Republica Moldova sunt sigure pentru consum”, a explicat specialistul.

În Republica Moldova standardele Global G.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›