image
Sursa foto: Jurnal.md

Dodon anunță când va iniția consultări: Dacă nu vom găsi limbă comună, voi pleda pentru dizolvarea rapidă a Parlamentului

Președintele Igor Dodon anunță că va iniția consultări cu liderii partidelor care au trecut pragul electoral după ce alegerile parlamentare vor fi validate.

„Am fost informat că sunt mai multe contestații referitor la încălcările comise de unii concurenți electorali. Pentru a ne da cu părerea dacă acest scrutin a fost legitim sau nu, așteptăm deciziile finale ale organelor. În timp de 17-18 zile trebuie să treacă toate procedurile. Deci, pe 13-15 martie, vom ști dacă acest scrutin a fost legitim sau nu. Pentru aceasta trebuie aprobate două treimi din mandatele celor aleși”, a declarat Igor Dodon.

Președintele este în drept să convoace prima ședință a Parlamentului timp de 30 de zile de la data alegerilor. Acest termen expiră pe 26 - 27 martie.

„Cel târziu până atunci, dacă alegerile vor fi validate, voi convoca prima ședință a Parlamentului. În caz dacă alegerile vor fi declarate nelegitime, vor avea loc alegeri repetate nu mai devreme de două luni și nu mai târziu de 90 de zile din data ultimelor alegeri”, a spus Dodon.

Acesta s-a arătat dispobil pentru consultări cu noile partide parlamentare după ce scrutinul va fi validat.

„Dacă vor fi sau nu coaliții sau alegeri anticipate este prematur să spunem. Trebuie să luăm în calcul orice scenariu. În caz dacă, la întrevederile pe care le voi avea, cineva dintre aceste partide vor fi disponibile să creeze o majoritate parlamentară, conform procedurii, voi fi disponibil să înaintez candidatura la funcția de prim-ministru. În caz dacă nu vor fi posibilități de a găsi limbă comună, și vreau aici să accentuez, între partide, nu cu cei independenți, voi pleda pentru dizolvarea cât mai rapidă a acestui Parlament. Trebuie să discutăm cu liderii de partide ca să nu întindem prea mult. Astfel ca alegerile anticipate să aibă loc într-un timp cât mai scurt”, a spus Dodon.

Precizăm că, Partidul Socialiștilor va contesta la Comisia Electorală Centrală și în instanțele de judecată rezultatele votării în șase circumscripții uninominale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: