Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2019

Declarația Președintelui Moldovei cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare

Declarația Președintelui Moldovei cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare

Alegerile au luat sfîrșit, dar începe o nouă etapă, nu mai puțin importantă și deloc simplă: recunoașterea legitimității acestor alegeri, formarea majorității parlamentare și a unui guvern legitim.

Acum este important ca rezultatele alegerilor să fie examinate în mod detaliat și transparent, să se facă evaluarea juridică a tuturor contestărilor privind încălcările care, în opinia concurenților electorali, au fost depistate în mai multe circumscripții electorale.

La încheierea tuturor procedurilor prevăzute de legislație, însă pînă la mijlocul lunii martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova va confirma oficial sau va declara nelegitime rezultatele alegerilor în circumscripția electorală națională și în fiecare circumscripție electorală nominală luată în parte.

În cazul recunoașterii rezultatelor alegerilor pentru cel puțin două treimi de mandate de deputat, Președintele Republicii Moldova, în conformitate cu Art. 63, p. 2 al Constituției RM, va convoca prima ședință a Parlamentului de legislatură nouă nu mai tîrziu de 30 de zile după data desfășurării alegerilor, adică pînă la 26 martie.

Dacă însă rezultatele votării din 24 februarie vor fi declarate nelegitime, minimum peste 60 de zile și maximum peste 90 de zile din momentul luării respectivei decizii de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, trebuie să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

În cazul confirmării rezultatelor alegerilor, eu, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, sînt gata să ofer o platformă de negocieri liderilor partidelor pentru crearea unei coaliții.

Însă poate fi vorba doar despre o alianță dintre partide concrete și nu despre o „coaliție a minorităților” sau despre o comasare a unui partid cu un grup de deputați independenți sau „transfugii” din alte formațiuni.

Dacă nu se va ajunge la un consens cu privire la formarea unei coaliții sau dacă procedura de numire a prim-ministrului Republicii Moldova nu se va solda cu succes, voi semna decretul de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a unei noi date pentru alegeri.

Îmi exprim speranța că societatea noastră va reuși să depășească dificultățile ce ar putea apărea în procesul de negocieri între partide și în acțiunile lor ulterioare, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus