„Independenții Transnistriei” sau cum 2 politicieni apropiați cercurilor puterii au câștigat detașat alegerile în circumscripțiile din Stânga Nistrului

Mobilizarea fără precedent a alegătorilor din Stânga Nistrului pare să aibă o explicație. Asta dacă privim atent rezultatele votului. Pe cele 2 circumscripții din stânga Nistrului au câștigat detașat 2 candidați independenți. Interesant este că ambii, atât Alexandr Oleinic, cât și Viorel Melnic obțin aproximativ același număr de voturi, 10463 și, respectiv, 10836.

Foto: colaj UNIMEDIA

Votul pare mai neverosimil, dacă ne uităm la statisticile alegerilor naționale pe stânga Nistrului. Aici, PSRM câștigă confortabil adunând peste o jumătate din numărul total de voturi, 16 401. La uninominal, însă deși a prezentat candidați, a pierdut lamentabil.

Rezultate Stânga Nistrului / Sursa:cec.md

La fel și cea de-a doua formațiune clasată în top. PD ia puțin peste 5 mii de voturi, însă niciun candidat de-al său nu intră în primii 3 măcar.

Rezultatele foarte bune sunt greu de explicat. Asta pentru că ambii candidați nu au nicio legăturp directă cu Stânga Nistrului. Nu sunt născuți acolo, nu au afaceri și nici vreo activitate în regiunea transnistreană.

Rezultatele lui Alexandr Oleinic / Sursa:cec.md
Rezultate Viorel Melnic / Sursa:cec.md

Zvonurile despre susținerea acestora de către cercurile de putere de la Chișinău în strânsă legătură cu cele de la Tiraspol pot avea un dram de adevăr.

Alexandr Oleinic este liderul Partidului Popular din Republica Moldova, formațiune care însă, nu s-a înscris în campania parlamentară. Originar din Cupcini, Oleinic a fost un membru marcant al Blocului Moldova Democrată și fost ministru al tehnologiei și comunicației.

Celălalt candidat are un CV și mai interesant. Viorel Melnic a fost șeful serviciului vamal în perioada guvernării comuniste, dar și în perioada AIE 1. Este colegul de facultate al președintelui Igor Dodon și a deținut funcții de conducere în PSRM. Ulterior, după ce numele său a apărut în raportul Kroll, socialiștii au anunțat excluderea sa din partid.

Ulterior s-a regăsit în structurile de business a primarului de Orhei fiind chiar și președintele Asociaţia „Pentru Orhei” care, oficial, a sponsorizat în ultimii ani mai multe proiecte cu care se laudă edilul Orheiului, Ilan Șor.

Chiar dacă apar în raportul Kroll, Melnic nu a fost anchetat niciodată de autoritățile de la Chișinău beneficiind de protecția organelor de drept care sunt conduse de exponenții PDM.


Pub