Analistul Armand Goșu spune cine ar putea forma majoritatea parlamentară: Sunt trei variante

Analistul politic din România, Armand Goșu, prezintă trei posibile scenarii în cazul creării unei coaliții de guvernare. Este vorba de o coaliție PD și PSRM, o majoritate care va „adera” la PD din Partidul Șor și PSRM sau alegeri anticipate. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru contributors.ro.

Foto: arhivă

„Aceste rezultate sunt un fel de piese de lego, poți face un elefant, dar și o basculantă cu ele.

Plahotniuc își va construi o majoritate în câteva săptămâni. Oficial are 32, imediat o să vedeți că are 35, cu independenții. O să ia 7 deputați de la Șor și restul de la socialiști. Are nevoie de 51 de voturi ca să treacă guvernul, deci va mai lua 9 deputați. Nu știu dacă-i are acum, eu auzisem că ar avea doar 7 socialiști. Așteptăm și o să vedem”, spune Goșu.

A doua variantă ar fi un guvern format de coaliția PD – PSRM, „care ar avea o largă majoritate. Multe cancelarii sprijină această variantă, care va da stabilitate politică Moldovei, mai ales în perspectiva negocierii unor aranjamente pe Transnistria. Dar socialiștii o să dispară cu totul după acest ciclu electoral. Alianța cu Plahotniuc a compromis toate partidele care au făcut-o”, a mai comunicat analistul politic.

Al treilea scenarii, unul foarte speculat și la Chișinău, este cel al alegerilor parlamentare anticipate.

„Despre asta a vorbit Dodon, chiar în ziua votării. Deci, în vară, odată cu localele, am putea avea din nou parlamentare. Dar, acest scenariu depinde de cât de bine pot să-și securizeze voturile și oamenii socialiștii și cei de la ACUM. Dacă n-o să înregistreze defecțiuni, e posibil să repetăm scrutinul peste câteva luni”, a conchis Goșu.

Întregul interviu îl puteți citi pe contributors.ro.


Pub