Deputat român, despre rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare: „Pentru politica externă a României rezultatul este dezastruos”

„Pentru politica externă a României rezultatul (n.r. alegerilor parlamentare din Republica Moldova) este dezastruos”, declarația aparține deputatului român Matei Dobrovie. Dânsul s-a expus asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie.

Foto: report.md

Dobrovie susține că este posibil ca Partidul Democrat să facă coaliție cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

„Guvernul României decontează eșecul total al politicii sale de susținere a regimului Plahotniuc în numele stabilității și împiedicării forțelor pro-ruse să ajungă la putere, deoarece acum e foarte probabil ca Plahotniuc să se alieze la guvernare chiar cu pro-rușii. Am scris mult în ultima perioadă despre această alianță subterană a lui Plahotniuc cu Igor Dodon, pentru cei ce înțeleg politica de peste Prut este evident tandemul PSRM-PDM.

Mai grav decât atât, o eventuală co-optare a parlamentarilor lui Șor și a celor 3 independenți ar putea să formeze o majoritate constituțională, caz în care ar deveni posibil un scenariu de coșmar: federalizarea și transnistrizarea Republicii Moldova. Să sperăm că nu se va întâmpla. Sunt curios cum va susține Bucureștiul parcursul european al unui guvern format și din forțe pro-ruse, anti-europene și anti-românești. Evident există și un scenariu alternativ în care Plahotniuc forțează un nou guvern fals pro-european, cu satelitul Șor, independenți și câțiva socialiști care își vor descoperi brusc vocația pro-europeană”, a scris Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, deputatul român reiterează poziția și sprijinul față de blocul ACUm și susțină că va „face tot posibilul să întăresc colaborarea dintre blocul ACUM și partidele din România”.

„Pe de altă parte, vestea bună în urma alegerilor este că pentru prima oară va exista în Parlamentul R. Moldova o forță cu adevărat pro-europeană, anti-oligarhică, formată din politicieni integri și profesioniști. Această forță nu mai e neglijabilă sau incertă cum au încercat unii să o submineze. Politicienii români nu mai au scuza că trebuie să colaboreze cu oligarhul căci ceilalți nu au șanse”. a mai scris Dobrovie.


Pub