(foto) Premieră: Modelele Audi Q5, A6, A7 şi A8 au devenit plug-in hybrid. Toate vin la Geneva

Audi va prezenta la Salonul Auto de la Geneva variantele plug-in hybrid ale modelelor A8, A7 Sportback, A6 și Q5 de nouă generaţie, cu o autonomie electrică de peste 40 km, măsurată în ciclul de testare realist WLTP.

Datorită diferitelor nivele de putere generată, clienţii vor avea posibilitatea de a alege între o maşină confortabilă sau una de performanță cu un design sportiv.

În funcție de seria de modele (A6, A7 şi Q5 doar), va exista o gamă formată din două variante, cu performanțe și echipamente diferite: un model cu accent pe confort și o variantă cu o configurație sportivă şi cu pachet estetic S line standard, cu o suspensie mai bine reglată și o reconfigurare a unității de propulsie pentru un impuls mai mare provenit de la motorul electric, pentru o manipulare mai dinamică.

De acum încolo, noile modele plug-in hybrid vor purta insigna “TFSI e”. În viitor, când acestea vor avea şi o versiune complet electrică, vor purta eticheta exclusiv rezervată “e-tron”.

În plus, A6 și A7 Sportback au un pachet de styling negru cu ornamente întunecate, etriere de frână vopsite în roșu şi geamuri fumurii spate. Modelele de performanţă vin de asemenea cu accente sportive la interior, iar A6 şi A7 Sportback în particular mai primesc o suspensie sportivă ca dotare standard.

Ce stă la baza sistemului PHEV dezvoltat de Audi, care este capabil, în dependenţă de condiţii şi capacitatea de recuperare a energiei, să ofere o autonomie electrică practic mereu în deplasările scurte făcute zilnic? Fără prea multe detalii aflăm că la bază stă un benzinar turbo cu sistem de injecţie directă, care lucrează împreună cu un electromotor integrat în transmisie. Drept rezultat, motorul electric îl poate asista pe cel cu ardere internă în timpul acceleraţiilor şi pornirilor de pe loc.

De asemenea, sistemul are o funcţie de recuperare a energiei, care funcţionează după principiul noului e-tron. La frânare, noile modele Audi PHEV pot recupera până la 80 kW de energie. În acelaşi timp, motorul electric se va ocupa şi de deceleraţii uşoare, la fel cum s-ar frâna cu motorul într-o maşină obişnuită. Pentru intervenţii de frânare mai serioase, sarcina este împărțită între frânele hidraulice ale roților, care o îndeplinesc cu o forţă de peste 0.4 g.

Bateria litiu-ion pentru A6, A7 și A8 este formată din 104 celule care sunt combinate în opt module. Aceasta stochează doar 14.1 kWh de energie la o tensiune de 385 V. Bateria litiu-ion din Q5 cuprinde celule prismatice și are aceeași capacitate. În fiecare caz, circuitul de răcire al bateriei este integrat în cel de temperatură joasă, care supraveghează motorul electric și electronica de putere.

Electronicele de putere transformă curentul direct al bateriei de înaltă tensiune într-un curent trifazic pentru motorul electric. Atunci când se recuperează, face opusul. Pompa de căldură standard asigură un control eficient al climatizării vehiculelor și poate genera până la 3 kW de energie termică de la 1 kW de energie electrică, cu căldura reziduală care apare în vehicul.

Cum funcţionează sistemul? Managementul hibrid al acestor maşini este conceput pentru eficiență maximă și confort pentru clienți, selectând automat strategia optimă de funcționare. Pornirea are loc standard în mod electric “EV”. Motorul cu ardere internă va fi pornit doar în funcţie de unele condiţii.

Autoturismele Audi PHEV au următoarele moduri de funcţionare: “EV”, “Auto” și “Hold”. Cu butonul de operare a acestora, şoferul poate selecta una din aceste trei setări de bază: prioritate pentru unitatea electrică, modul hibrid complet automat sau cel care va economisi energia pentru o fază ulterioară a călătoriei în regim full electric. În modul “Auto”, sistemul utilizează interacțiunea inteligentă a motorului electric și a motorului cu ardere internă pentru o eficiență maximă. În modul “Hold”, sistemul de management controlează doar propulsorul pe benzină, astfel încât starea de încărcare curentă a bateriei să fie menținută, de exemplu pentru a conduce mai târziu prin zone urbane doar cu electricitate.

Asistența pentru eficiență predictivă aduce o contribuție esențială la creșterea autonomiei electrice și asigură confortul maxim al clienților. În acest scop, sistemul inteligent de management al trenului de rulare integrează profilul traseului în sistemul de controlul al unităţii generale de propulsie. Strategia de funcționare predictivă evaluează atât datele de navigație în timpul orientării active a rutelor, cât și informațiile privind eficiența predictivă, precum și sistemul de senzori ai vehiculului. Folosind toate aceste informații se creează planificarea brută pentru întregul itinerar care trebuie parcurs și are loc o planificare fină pentru kilometrii următori.

Ca urmare, astfel de situații sunt recunoscute atunci când şoferul ar trebui să ia piciorul de pe pedala din dreapta. Conducătorul auto primește o indicație vizuală corespunzătoare pe ecran și un feedback haptic în accelerator. În același timp se inițiază procesul de recuperare anticipată a energiei.

Mai mult decât atât, conducătorul auto va poate selecta între modurile de rulare “comfort”, “efficiency”, “auto” şi “dynamic” prin intermediul comutatorului familiar Audi drive select, fiecare având o influenţă diferită asupra direcţiei, motorului, suspensiei, etc. În funcție de setare, pragurile de la care ambele unități funcționează împreună sau motorul electric furnizează impulsul de putere, se schimbă cuplul maxim la accelerare. În modul “dynamic”, motorul electric îl susţine pe cel cu ardere internă mai intens datorită performanței sale prin impulsionare electric pentru o manipulare dinamică maximă.

Pedala de accelerație activă cu un punct de presiune variabil pentru condusul în regim full electric oferă un suport la condus printr-un feedback haptic, pentru o funcționare cât mai eficientă posibilă. Atunci când conducătorul auto își îndepărtează piciorul de pe aceasta, vehiculul rulează liber în treapta automată D și în unul din modurile “auto” sau “efficiency” (sub 160 km/h), în cazul în care atât motorul cu ardere internă, cât și motorul electric este decuplat și oprit. Pe de altă parte, în treapta S și în modul “dynamic”, motorul electric rămâne activ în modul de decelerare și demarează procesul de recuperare, adică transformă energia cinetică în energie electrică.

Panoul de bord opţional Audi virtual cockpit și afișajul MMI va prezenta şoferilor toate notificările importante privind condusul în regim ecologic: un contor de putere, autonomie, fluxurile de energie şi altele.

Un A8 PHEV este dotat cu un motor cu ardere internă și un motor electric sincronizat permanent. Acesta din urmă este integrat împreună cu ambreiajul în Tiptronic-ul cu opt trepte, iar cuplul îl transferă spre roţi prin intermediul unui sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. A8 PHEV va putea fi comandat deocamdată doar în variantă A8 L de 5.3 metri lungime, cu ampatament extins.

Modelele Audi A7 Sportback și A6 PHEV utilizează același propulsor. Capacitatea bateriei este identică cu cea a lui Audi A8 PHEV. Împreună cu motorul electric, care este integrat în cutia de viteze cu dublu ambreiaj, motorul pe benzină asigură că există un număr suficient de cai putere şi cuplu. Ambele modele vor fi disponibile pe piaţă în două variante de putere şi vor avea o performanţă diferită. Modelul Audi Q5 PHEV urmează același concept tehnic.

Un sistem compact de încărcare face parte, de asemenea, din echipamentul standard al noilor modele plug-in hybrid. Acesta cuprinde atât cabluri pentru prize casnice sau industriale și un panou de control. Ca o optiune, Audi poate oferi un suport pentru perete şi un cablu “mode 3” pentru conectarea la staţiile publice de încărcare. La un terminal cu o putere de ieşire de 7.2 kW, încărcarea completă a bateriei va dura două ore.

Pentru cei care fac deplasări, astfel de maşini vor putea fi încărcare mai convenabil. Un serviciu de încărcare deținut de Audi, e-tron Charging Service, acordă acces la un număr mare de stații publice de încărcare din 16 țări europene, la cerere. Se fac pregătiri pentru introducerea acestui lucru şi în alte țări. Doar un card este suficient pentru a începe încărcarea de la terminalele a numeroși furnizori. Clienții trebuie să se înregistreze o singură dată pe portalul myAudi și să încheie un contract de taxare. Facturarea are loc întotdeauna la sfârșitul lunii folosind metoda aleasă de plată.

Noutăţile vor fi disponibile pentru a fi comandate pe parcursul acestui an.

Vezi şi: Lansările Audi în 2019: Şapte modele noi, trei facelift-uri şi trei versiuni PHEV ale unor maşini existente

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/