/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/GRAFIC/ Cine sunt cei doi socialiști care au câștigat în circumscripțiile din UTA Găgăuzia

missing
25 februarie 2019, ora 18:38

Fiodor Găgăuz (60 de ani) este un jurist și politician găgăuz, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PSRM. Face parte din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice. Potrivit Moldova Curată, prin mișcarea «Единая Гагаузия» pe care o conduce, Găgăuz pledează pentru transformarea Republicii Moldova într-o federație, în care Transnistria și UTA Gagauz-Yeri ar avea calitate de subiecți. El a fost unul dintre cei care au sprijinit referendumul din 2 februarie 2014 din autonomia găgăuză, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii, Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, Gagauz a raportat un salariu de 312 mii de lei pentru doi ani, alte 133 de mii din indemnizații, 40 de mii de lei din pensia soției și încă 110 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de marcă Toyota Prado. Socialistul a mai raportat un teren agricol și două intravilane. El are în proprietate o casă de locuit de 136,9 metri pătrați și tocmai trei apartamente. Primul are 101,2 metri pătrați și a fost achiziționat în 2006 cu 566 de mii de lei, al doilea, cu supratața de 45,3 metri pătrați, a fost cumpărat un an mai târziu cu 22.655 de euro, iar cel de-al treilea, cel mai mare, de 133,3 metri pătrați, evaluat la 820 de mii de lei, a intrat în proprietatea lui Gagauz în 2008. Deși nu raportează niciun automobil, socialistul a indicat în declarația de avere și două garaje de 18 metri pătrați, în care deține diferite cote-părți.

Alexandr Suhodolski este vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Găgăuzia. Anticorupție.md scrie că pe parcursul ultimilor ani, Alexandr Suhodolski, împreună cu soția sa au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor, dar și campaniile electorale în care au fost implicați exponenți ai PSRM. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM, adică o treime din bugetul oficial al familiei pentru anul anterior. Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din UTA Găgăuzia în pușculița partidului. Despre aceasta a scris și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul unei anchete. În primul trimestru din 2018, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016 el a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei.

În declaraţia de avere şi interese pe care a depus-o la CEC se arată că între 2017 şi 2018 a obținut din salariu venituri de circa 289 de mii de lei. Soţia sa a avut un salariu de peste 58 mii de lei, Candidatul PSRM mai declară un autoturism de model Mercedes E220cdi din 1999, dobândit în 2016, pe care îl conduce în baza unui contract translativ de posesie și folosință. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Suhodolski nu declară nicio locuință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram