/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Între coaliție și anticipate. Blocul ACUM nu consideră că alegerile au fost corecte și libere

missing
25 februarie 2019, ora 19:24

După anunțarea rezultatelor alegerilor, partidul Democrat cheamă partidele la negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară. Pe de altă parte, blocul ACUM susține că alegerile nu au fost libere și corecte și cer investigarea penală a fraudelor. Și socialiștii au invocat încălcări și nu exclud petrecerea alegerilor anticipate. Iar Ilan Șor a pregătit deja primul proiect legislativ.

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că-i invită la negocieri pe viitorii colegi de Parlament, indiferent de doctrinele pe care le împărtășesc.

Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile cu partidele și independenții care trec în Parlament, pentru a le oferi cetățenilor o majoritate parlamentară și un guvern funcțional. Vom pune în prim-plan nu diferențele doctrinale, dar mai presus de orice, interesul cetățenilor noștri”, Vladimir Plahotniuc, lider PDM.

Pe de altă parte, blocul „ACUM”, care a declarat ferm că nu are de gând să facă alianțe în noul Parlament, susține că alegerile au fost fraudate prin numeroase încălcări.

Dar aceste alegeri au fost furate ca niciodată, iar rezultatele nu reflectă voința oamenilor. Noi, blocul „ACUM”, nu recunoaștem alegerile drept libere și corecte”, Maia Sandu, co-fondatoare Blocul „ACUM”.

Blocul electoral „ACUM” a câștigat alegerile parlamentare. Ieri, au dat o nouă lovitură de stat”, Andrei Năstase, co-fondatorul „ACUM”.

Între altele, blocul „ACUM” s-a plâns de transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului la vot, cazuri de folosire a resurselor administrative și împiedicarea votului în diasporă, în privința cărora vor să fie inițiat un dosar penal. Și socialiștii au acuzat nereguli și contestă rezultatele în șase circumscripții uninominale.

După ce vor fi sesizate toate organanele respective, inclusiv și CEC-ul și comisiile electorale de circumscripții, vom primi răspunsurile, atunci vom putea să ne expunem absolut asupra legitimității acestor alegeri. Noi nu excludem că pot avea loc și alegeri anticipate”, Zinaida Greceanîi, lideră PSRM.

Iar Ilan Șor, după ce și-a văzut partidul intrat în Parlament, deja se gândește la proiectele pe care spune că le va implementa.

Moldova a început să se trezească și oamenii nu mai pun accept pe politicani cu promisiuni deșarte, dar pe manageri reali care au obținut rezultate concrete aici și acum. Primul proiect de lege pe care îl va înainta Partidul Șor va fi creșterea imediată a împuternicirilor deputaților aleși pe circumscripții”, Ilan Șor, liderul Partidului Șor.

În acest context, Igor Dodon a declarat astăzi că este gata să convoace prima ședință a Parlamentului.

Cel târziu până pe 26-27 martie, în calitate de președinte al Republicii Moldova, în caz dacă vor fi validate alegerilor, eu voi convoca prima ședință a Parlamentului, pentru a fi constituit Parlamentul de următoarea Legislatură”, Igor Dodon, președintele țării.

Conform rezultatelor preliminare, Partidul Socialiștilor dispune de 35 de mandate, democrații cu cinci mai puține, blocul „ACUM” va avea 26 de locuri în Parlament, Partidul Șor – 7, iar alți trei candidați sunt independenți.

 Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram