/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Încălcări care au umbrit alegerile. PROMO-LEX a semnalat mai multe nereguli la scrutinul parlamentar

missing
25 februarie 2019, ora 19:33

Scrutinul a fost marcat de încălcări, constate de asociația Promo-LEX, dar și de către observatorii internaționali. Cele mai frecvente abateri au fost depistate în listele electorale, fiind menționate și transportarea organizată a alergătorilor sau utilizarea resurselor administrative.  

Potrivit Promo-LEX, în ziua votului a fost înregistrat un număr aproape dublu de încălcări față de alegerile prezidențiale din 2016.

În evidență pot ieși în legătură cu deficiențele depistate de alegători, dar și funcționari electorali în listele electorale – 127 de incidente. Urmează incidentele legate de încălcarea secretului votului, prin fotografierea buletinelor”, Pavel Postică, director de programe „PromoLex”.

De asemenea, între altele, au fost înregistrate circa 90 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor și zeci de tentative de corupere a electoratului. De asemenea, în 64 de cazuri a fost făcută agitație electorală sau PR negru chiar în incinta secției de vot. Președinta Comisiei Electorale a declarat că încălcările constatate de Promo-LEX sunt analizate în prezent de către organul electoral.

Este important să înțelegem dacă aceste încălcări influențează sau nu rezultatul final, pentru că alegeri perfecte nu există”, Alina Rusu, președinte CEC.

Tot astăzi s-a expus și Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, care a a calificat acest scrutin, într-o conferință de presă, drept incorect și parțial liber. Pe de altă parte, observatorii internaționali spun că, per asamblu, drepturile fundamentale au fost respectate în cadrul alegerilor și au permis o competiție reală. Totuși, au vorbit și despre încălcări, care au umbrit acest scrutin și au afectat și mai mult încrederea cetătenilor în instituțiile statului.

Sesizări privind asupra angajaților din sectorul public, voturi cumpărate, utilizarea abuzivă a resurselor de stat, controlul mass-media, trebuie să fie abordate pentru a spori încrederea publicului în procesul electoral”, Matyas Eorsi, șeful Misiunii BIDDO de observare a alegerilor.

Cofondatoarea blocului ACUM, Maia Sandu, a cerut observatorilor internaționali să nu recunoască încă alegerile drept libere și corecte. Aceștia au răspuns astăzi că nu ține de competența lor să se pronunțe asupra legitimitații scrutinului, dar speră că autoritățile vor ține cont de recomandările pe care le-au formulat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram