image
Sursa foto: captură video

Blocul ACUM cere observatorilor nerecunoașterea alegerilor din circumscripțiile deschise pentru regiunea transnistreană

Blocul ACUM Platforma DA și PAS cere observatorilor să nu recunoască alegerile din circumscripțiile deschise pentru regiunea transnistreană.

„Zeci de mii de oameni au fost transportați organizat în schimbul unei retribuții de 20 de dolari SUA din regiunea transnistreană pentru a vota la alegerile parlamentare. În plus, în Transnistria opoziția nu a avut posibilitate de a desfășura campanie electorală, or accesul liderilor opoziției în acestă regiune a fost interzis”, au declarat Andrei Năstase și Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

„Constatăm încălcarea principiului votului liber exprimat în aceste două circumscripții uninominale, fapt pentru care nu recunoaștem valabilitatea scrutinului. De asemenea, chemăm misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste două circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască”, au declarat reprezentanții opoziției.

Totodată, liderii ACUM acuză Comisia Electorală Centrală că a obligat, absolut ilegal, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să refuze primirea contestațiilor pe obstrucționarea dreptului de vot.

„Chiar dacă Codul electoral prevede în mod expres că contestaţiile ce se referă la exercitarea dreptului la vot sau la administrarea alegerilor în ziua alegerilor se depun la biroul electoral - art.71 alin.(1) propoziția a doua din Codul electoral -, Comisia Electorală Centrală cu de la sine putere, absolut ilegal, a obligat președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să refuze primirea contestațiilor. Este al doilea mare abuz în raport cu cetățenii din diasporă după că Comisia Electorală Centrală a interzis, contrar legii și practicii constante de la ultimele șapte scrutine, votarea cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat”, spun liderii opoziției.

În acest context, Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că vor cere tragerea la răspundere penală a Alinei Russu, președinta CEC, pentru obstrucționarea dreptului de vot în diasporă și abuz de putere.

De asemenea, blocul ACUM atenționează că se comite o fraudă masivă și în alegerile din circumscripția unde candidează Andrei Năstase.

„În circumscripția nr. 33 din Chișinău unde candidează Andrei Năstase, regimul a recurs la o fraudă masivă manifestată, în special, prin falsificarea listelor electorale și aducerea organizată a oamenilor din alte circumscripții pentru a vota pentru candidatul regimului Constantin Țuțu. Vorbim de mii de oameni cărora fictiv și ilegal li s-au făcut înregistrări de domiciliu în localitățile din această circumscripție”, spun reprezentanții blocului.

Reprezentanții blocului ACUM mai spun că au fost înregistrate zeci de cazuri de intimidare și hărțuire a observatorilor din partea candidatului opoziției de către exponenții regimului de guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: