(video) Petiția diasporei privind încălcarea dreptului la vot la alegerile parlamentare din 24 februarie

În vederea semnalării încălcării dreptului de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, diaspora moldovenească a lansat o petiție adresată misiunilor de observare a alegerilor, Ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Comisiei Electorale Centrale și Curții Constituționale.

„Subsemnații, cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați permanent sau temporar în afară țării (diaspora), înaintăm prezenta petiție în vederea semnalării încălcării dreptului de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Privarea noastră de dreptul la vot s-a realizat prin:

1) Nedeschiderea secțiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral. Comisia Electorală Centrală a ignorat prevederile Codului electoral și nu a deschis secții de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost nesocotite criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri și cel al înregistrării prealabile.

2) Interzicerea de a vota cu pașaportul a cărui termen de valabilitate a expirat. Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale și neglijând Decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat (care conțin IDNP).

Aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova care stabilește că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă și executorie).

Prin prezenta petiție, solicităm constatarea încălcării dreptului nostru de vot, dar și luarea măsurilor ce decurg din constatarea încălcării respective”, se arată în textul petiției.

Semnează Petiția.

Totodată, Mihail Druță, fost deputat în primul Parlament, a ținut să vină cu un mesaj din Italia.

„Aceste alegeri vor intra în istorie. Nu ne-au permis să votăm timp de două zile. Cea mai mare îngrădire privind participarea noastră la aceste alegeri este interdicția de a vot în baza pașaportului cu termenul de valabilitate expirat...Toate aceste documente le vom transmite judecătorilor din Chișinău ca să ne facă dreptate”, a menționat Druță.


Pub