Acte de violență, deficiențe în listele electorale și transportarea organizată a alegătorilor: Peste 500 de incidente raportate de Promo-LEX

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 constată că din totalul de 505 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX în perioada 14:00 – 19:00 prezentul comunicat include 245 de incidente prelucrate de Misiune în intervalul respectiv de timp:

Foto: Mihai Caragacean

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 9 cazuri.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 6 cazuri.

Lipsa materialelor necesare în secția de votare. Lipsește cel puțin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ștampila rotundă cu numărul biroului electoral, ștampilele cu inscripția ”Votat”, ”Anulat”, ștampila specială ”Alegeri 24.02.2019”, sigilii pentru urne de vot – 1 caz.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 27 cazuri.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 24 cazuri.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare – 14 cazuri.

Agitație electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 14 cazuri

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 23 SV

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 33 cazuri.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 36 cazuri.

Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare și numărare a buletinelor de vot, alte incidente ce țin de filmarea procedurilor de vot – 14 cazuri.

Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 10 cazuri.

Votarea a unui număr suspicios de mare de alegători cu reședință la una și aceeași adresă – 6 cazuri.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 3 cazuri.

Pentru mai multe detalii accesați Promo-LEX.md.


Pub