Stop vot în Republica Moldova! Câți alegători au participat la alegerile parlamentare

În Republica Moldova au luat sfârșit alegerile parlamentare. Secțiile de vot s-au închis la ora 21.00. Conform datelor prezentate online de CEC, până la această ora, prezența la vot a constituit 1446213 de alegători, ceea ce constituie 49, 08 la sută din cei cu dreptul la vot.

Datele vor fi actualizate după ce vor fi închise și secțiile de vot de peste hotare.

Dintre cei care și-au exercitat dreptul la vot 53,22 la sută sunt femei.

Cei mai activi alegători au fost cei cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani, ei constituind 31,83 la sută din cei votanți. Aceștia sunt urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 41-55 ani și alegătorii cu vârsta de 26-40 ani, care au constituit 25,60 %.

„Codașii” sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani (8,46%) și alegătorii cu vârsta de peste 71 ani – 8,43 %.

Astăzi, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Scrutinul s-a desfășurat pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii votează partidul sau blocul electoral din circumscripția națională. Restul, 51 de deputați sunt aleși în circumscripțiile uninominale.

Concomitent, cu alegerile parlamentare a avut loc și referendumul republican consultativ, în cadrul căruia cetățenii sau fost întrebați dacă sunt pentru reducerea numărului deputaților din Parlament și dacă sunt pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție.

Pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie au fost constituite, în total, 2141 de secții de votare.

Dintre acestea, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni și 123 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.