Regulile alegerilor în noua formulă
Social 24 februarie 2019, 15:04 | 1171

Cetățenii Republicii Moldova aleg astăzi noul legislativ, în baza sistemului electoral mixt: 51 de deputați vor fi aleși în baza votului majoritar, în cadrul circumscripțiilor uninominale, câte un deputat pentru fiecare, iar 50 de parlamentari vor fi votați, ca și până acum, pe liste de partid. Care este procedura de vot ne spune colega noastră Parascovia Spic.

De regulă, secția de votare se află în apropiere de locuința dumneavoastră...

Alegătorii se vor apropia de masa membrilor secției de votare, care le vor găsi adresa.

Pe primul vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională, pe al doilea – candidații care concurează în circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la referendumul consultativ, privind reducerea numărului deputaților din Parlament, de la 101 la 61. Alegătorul are dreptul să decidă dacă participă sau nu la referendum. Cu buletinele de vot în mână intrați în cabina de votare!

Dacă depistați vreo neregulă, trebuie sa anunțați imediat președintele biroului electoral al secției de votare, dar și observatorii. În cazul în care ați deteriorat un anumit buletin de vot sau, din greșeală, ați votat pentru un alt concurent decât cel pentru care ați dorit să votați și nu ați introdus buletinul dat în urna de vot, aveți dreptul să solicitați un nou buletin de vot, însă doar o singură dată. Buletinul de vot greșit va fi anulat și acest lucru va fi consemnat în lista electorală precum și în procesul verbal.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat la începutul lui decembrie 2018 este de 3 milioane 265 de mii 997.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie