PromoLex: Oameni decedați în liste și urne de vot rupte și desigilate. Cele mai des întâlnite încălcări la alegerile parlamentare de astăzi

Varias-urna-sigiliu-rupt

Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie desfășurată de Asociația Promo-LEX a prezentat un șir de încălcări întâmplate pe parcursul zilei în zeci de secții de votare din întreaga lume. Cele mai multe încălcări se referă la deteriorarea sau absența sigliliilor pe urnele de vor (47 cazuri) și decedați sau semnături în locul altor oameni (5 cazuri).

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.

SV 9/19, Bălți. Observatorului nu i s-a oferit informația necesară despre cum derulează procesul de votare. Președintele BESV a răspuns brutal observatorului că nu are timp ca să-i comunice lista materialelor. După mai multe solicitări în perioada ora 7:00-7:35 secretarul comisiei a oferit informația solicitată.
SV 49/11 Rusia, Moscova
SV 50/63 Portugalia – SEetubal

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 47 cazuri.

SV 25/21 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu 3 sigilii la inițiativa președintelui BESV, comentând că nu are sigilii suficiente.
SV 25/19 Chișinău, Centru. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că nu are numărul necesar de sigilii.
SV 24/28 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 3 sigilii. Președintele BESV a argumentat că nu are numărul necesar de sigilii.
SV 9/6 Bălți. Urna de vot staționară a fost sigilată cu 3 sigilii. Președintele BESV argumentat că nu sunt suficiente sigilii.
SV 23/3 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 30/9 Chișinău, Ciocana. Au fost utilizate doar câte 2 sigilii pe diagonală. Președintele BESV a motivat că nu au mai multe sigilii.
SV 22/5 Ialoveni. Doar câte 2 sigilii pe urna de vot.
SV 35/10 Căușeni, Chircăiești. Membrii BESV nu cunosc cum sa sigileze corect urnele de votare, atât și cele mobile, urnele sunt sigilate cu două sigilii.
SV 35/13 Căușeni, Fîrlădeni. Urnele au fost sigilate la ora 07:07 adică după deschiderea SV, în timp ce câțiva alegători erau prezenți în secția de votare.
SV 21/30 Criuleni, Măgdăcești Sud. Lipsește 1 sigiliu la o urnă staționară. Președintele BESV a informat că nu a primit suficiente sigilii.
SV 21/14 Criuleni, Coșnița Vest. Trei urne au fost sigilate doar cu 2 sau 3 sigilii. Președintele BESV nu a descris motivul.
SV 31/7 Chișinău, Ciocana. Au fost prezentate doar 4 sigilii iar urnele de vot sunt 2. Astfel la o urnă au fost instalate 2 sigilii și la a doua urnă altele 2 sigilii.
SV 40/36 Cimișlia, Mihailovca. Ambele urne de vot au doar câte două sigilii.
SV 40/7 Cimișlia, Cimișlia. În procesul de sigilare a urnelor de vot a fost rupt un sigiliu, care a fost ulterior pus în urna de vot.
SV 42/37 Cantemir, Zîrnești. Absența sigiliilor de pe urnelor de vot. Au fost doar doua sigilii.
SV 32/8 Chișinău, Bubuieci. Urnele de vot au fost sigilate numai cu 2 sigilii. Au fost acordate doar 5 sigilii și 2 urne de vot.
SV 40/11 Cimișlia, Dimitrovca. Urnele de vot au doar câte două sigilii. Președintele BESV a comentat că a primit doar două sigilii.
SV 42/52 Cantemir. Roșu. Urna de vot a fost sigilată doar cu două sigilii. Președintele a justificat prin faptul că a primit doar două sigilii.
SV 12/1 Sîngerei, Sîngerei. La ora 06:30, urna de vot a fost sigilată cu doar 2 sigilii. Motivul invocat de președintele BESVa fost insuficiența sigiliilor.
SV 26/2 Chișinău, Buiucani. Urnele de vot au fost sigilate doar cu câte două sigilii. Președintele BESV a motivat prin faptul că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 10/26 Bălți, Grigorești. Urna de vot a fost sigilată cu doar 2 sigilii.
SV 28/2 Chișinău, Rîșcani. La o urnă au fost aplicate doar 3 sigilii. Președintele a invocat motivul că nu sunt suficiente.
SV 27/7 Chișinău, Buiucani. Urna mobilă nu a fost sigilată. Președintele a motivat că nu este nevoie la moment și va fi sigilată la ora 15:00.
SV 40/36 Cimișlia, Mihailovca. Ambele urne de vot staționare au doar câte două sigilii. Nimeni nu a reacționat.
SV 32/17 Chișinău, Ciorescu. Urnele de vot au fost sigilate cu câte un sigiliu. Sunt prezente 3 urne – 2 staționare si una mobilă.
SV 40/11 Cimișlia, Dimitrovca. Urnele de vot staționare au doar două sigilii.
SV 39/32 Sărata Galbenă, Ialpug. Sunt doar două sigilii la urnele de vot staționare.
SV 23/10 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 3/24 Edineț ,Buzdugeni. Urna staționară a fost sigilată cu 3 sigilii. Decizia privind numărul sigiliilor aplicate a fost luată de secretarul secției.
SV 24/26 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 19/4 Ivancea, Berezlogi. Din cele 4 sigilii puse la dispoziție, președintele BESV a luat decizia de a le utiliza în modul următor: 2 „pentru urna din secția de votare”, 1 „de rezervă în caz că se umple urna, pentru a putea fi resigilată”, 1 ”a fost utilizată pentru urna mobilă care a plecat prin localitate”.
SV 19/12 Ivancea, Voroteț/Andreevca. Urna este sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele BESV a afirmat că a primit doar 3 pentru secția de votare, încât una a fost utilizată la urna mobilă. Actualizare 8:13 – A fost montat și al patrulea sigiliu, fiind creată o confuzie între sigiliile pentru urna mobilă și cea din secția de votare.
SV 31/4 Chișinău, Ciocana. La urnele de vot au fost aplicate doar câte 3 sigilii.
SV 36/24 Ștefan-Vodă, Olănești. Membrii BESV au sigilat inițial capacul urnei, apoi a fost rupt sigiliul și sigilată urna conform procedurii cu un sigiliu adăugător.
SV 19/4 Ivancea, Piatra Jeloboc. Urna are doar 3 sigilii. Situația a rămas neschimbată până la moment.
SV 31/10 Chișinău, Ciocana. Au fost aplicate la 3 urne doar 4 sigilii în total.
SV 21/35 Criuleni, Porumbeni. Sunt 3 urne staționare de vot. Două urne sunt sigilate cu câte 2 sigilii. Urna din fața cabinei de vot doar cu trei sigilii. Președintele BESV a indicat ca nu sunt, dar ele vor fi utilizate pentru a sigila sacii.
SV 37/7 Răzeni, Căinari. Urna de vot nu a fost sigilata potrivit procedurilor, au fost puse doar 2 sigilii.
SV 47/005 Transnistria, Bălți. Președintele BESV a sigilat capacul urnei de vot, după care s-a întocmit un proces-verbal prin care sigiliile respective au fost scoase și declarate nevalabile.
SV 49/11 – Rusia – Moscova
SV 50/79 -Spania – Santander
SV 50/47 – Italia – Treviso
SV 50/50 -Italia – Udine
SV 50/17 – Franța – Marsilia
SV 50/35 – Italia – Padova
SV 50/73 – România – Bacău
Lipsa materialelor necesare în secția de votare. Lipsește cel puțin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ștampila rotundă cu numărul biroului electoral, ștampilele cu inscripția ”Votat”, ”Anulat”, ștampila specială ”Alegeri 24.02.2019”, sigilii pentru urne de vot – 1 caz.

SV 29/30 Chișinău, Rîșcani. La ora 07:05 nu erau prezente pernuțele pentru ștampilă. Peste 20 minute la ora 07:25 un membru BESV a adus pernuțele.
Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 2 cazuri.

SV 40/33 Cimișlia. Ivanovca. Două persoane au intrat împreună în cabina de vot fără a avea un motiv justificativ. Președintele BESV nu a făcut niciun comentariu.
SV 40/21 Cimișlia. Batîr. Au intrat două persoane în cabina de vot, fătă a avea un motiv justificat. Președintele BESV nu a comentat nimic.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare – 1 caz.

SV 50/25 – Italia – Bologna
Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secției de votare – 1 caz.

SV 50/33 Italia – Modena
Agitație electorală sau PR negru în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri

SV 32/28 Chișinău, Stăuceni. La intrare SV și în incinta SV au fost repartizate pliante de către reprezentantul PDM.
SV 3/45, Edineț, Șofrîncani. 3 alegători au intrat în secția de votare cu fularele Partidului Politic Șor. În apropierea urnei de vot fularele au fost ascunse
Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 6 cazuri

SV 48/025 Transnistria, Varnița. Aproximativ la ora 7.30, mai multe persoane au fost aduse la SV. Au fost identificate 5 autocare și mai multe mașini personale parcate la distanța de 100 de m de la BESV.
SV 48/002 Transnistria, Chișinău. Cca. 40 de persoane au fost aduse organizat la SV pentru a vota. Unitatea de transport nu a fost identificată.
SV 47/007 Transnistria, Hîrtop. Cca 50 de persoane au fost aduse organizat la SV. A fost observat un autobuz și 1 microbuz.
SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. La ora 08.10, cca. 60 persoane au fost aduse organizat la SV cu un autocar ce a fost parcat mai departe de BESV.
SV 47/020 Transnistria, Ghindești. Au fost identificate 4 autocare care au transportat organizat la SV cca. 200 persoane (ce își au reședința în Rîbnița/Rezina).
SV 49/14 Rusia – Sankt Petersburg – Observatorul Tudor Ursu din partea PSRM, a organizat transport centralizat pentru studenții din afara Sankt-Petersburgului, pentru a fi transportați la SV. Tudor Ursu i-a așteptat, întîlnit și petrecut alegătorii la ușa secției de vot. Incidentul a avut loc la oara 7:50 ora locală
Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 cazuri

SV 19/50 Ivancea, Susleni. Încetarea nejustificată a votării în secție, a parvenit în urma a două întreruperi de curent la rețeaua electrică în intervalul orelor 8:00 și 8:06.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 10 cazuri.

SV 40/32 Cimișlia. Iserlia. La ora 7:03, timp de 10-15 minute alegătorii nu au putut vota, din cauza problemelor de ordin tehnic ale SIAS Alegeri.
SV 31/27 Chișinău, Rîșcani. Lipsa conexiunii la internet timp de 40 de minute, în intervalul 07:28 – 08:08.
SV 37/36 Răzeni, Pohoi. SIAS Alegeri indica faptul ca un alegator a votat, iar persoana data susține ca nu a votat. Alegatorul a plecat imediat, situația s-a petrecut repede încât președintele comisiei nu au reușit sa clarifice situația.
SV 38/31 Hâncești, Mirești. Înainte de a fi deschisa secția de votare s-a depistat ca nu funcționa internetul. S-a telefonat la Moldtelecom, și timp de max 15 min a fost clarificat. La deschiderea secției de vot internetul funcționa, secția de vot s-a deschis la ora 7:10
SV 38/29 Hîncești, Mereșeni. Datele unui alegător (data nașterii ) din SIAS Alegeri nu coincideau cu datele din listele care erau la membrii comisiei. Incidentul a fost soluționat, luând ca bază datele din buletin și de listă.
SV 49/13 Rusia – Sankt Petersburg. Deficiențe de funcționare SIAS Alegeri în SV din Sankt-Petersburg, abia la ora 9:04 a început a lucra
SV 49/11 Rusia, Moscova
SV 49/23 – Turcia, Instambul
SV 50/04 – Cehia – Praga
SV 50/11 – Franța Paris

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

SV 9/21 Bălți. Alegătorul este prezent în Registrul de Stat al Alegătorului, dar nu este în lista electorală. Acesta a fost scris în listă suplimentară.
SV 9/21 Bălți. Alegătorii – soț și soție. Soțul s-a regăsit în listă, iar soția nu. Alegătorul a fost inclus în lista suplimentară.
SV 9/21 Bălți. Alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri. Alegătorul avea domiciliul în circumscripția uninominală, a fost înscris în lista suplimentară și a votat doar cu buletinul pe lista națională.
SV 9/21 Bălți. Alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri. Președintele BESV a explicat că secția de pașapoarte nu a transmis informația și baza de date nu a fost reînnoită. Alegătorul a fost înscris în lista adițională.
SV 19/50 Ivancea, Susleni. Un alegător cu reședința în Susleni nu figurează pe listele alegătorilor din secția de votare din localitatea respectivă, însă în cea din Criuleni. Președintele BESV a afirmat că i se va permite să voteze, doar dacă va avea un certificat confirmativ.
Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 2 cazuri.

SV 13/54, Rezina, Pohoarna. La ora 07:50, un alegător a fotografiat buletinul de vot, însă observatorii au solicitat să șteargă poza din telefon. Situația a fost rezolvată în 2 min.
SV 50/09 – Elveția – Geneva
Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare și numărare a buletinelor de vot, alte incidente ce țin de filmarea procedurilor de vot – 8 cazuri.

SV 23/8 Chișinău, Botanica. Camera de înregistrare video s-a defectat la ora 7:15.
SV 36/8 Ștefan Vodă, Carahasani. În intervalul 7:00 – 7:05 nu a funcționat camera, la momentul raportării se reglase.
SV 15/59, Călărași, Sipoteni. La ora 07:20, s-a constatat că în direcția cabinelor de vot era îndreptată camera video.
SV 15/15, Călărași, Bahmut. La ora 7.32, s-a întrerupt procesul de filmare. Un membru BESV a sesizat aceasta, iar până la 7.47 situația încă nu a fost remediată. S-a presupus că motivul întreruperii este temperatură joasă din încăpere. Președintele caută soluții în continuare de înlăturare a defecțiunilor.
SV 10/26 Bălți, Grigorești. La ora 7:10, după ce a fost deschisă SV, a fost dezinstalată camera video fără a fi aduse careva explicații privind această necesitate. La ora 08:15 a fost adusă și re-instalată altă cameră.
SV 14/52 Telenești, Văsieni. În intervalul 07:00 – 07:20, timp de 20 minute, nu a funcționat camera video.
SV 21/39 Criuleni, Zăicana. Camera se oprește temporar. Președintele BESV indică la faptul că din cauza temperaturii funcționează greu. De la deschiderea secției de votare 30 min a funcționat bine, după 7.40 a început a se întrerupe pentru câteva minute, ulterior iar lucrează, și tot așa în continuu.
SV 12/35 Sîngerei, Chirileni. Camera video nu funcționa de la proximativ 20 minute (în intervalul 7:00-7:20) din motive tehnice. Ulterior, a ce a fost re-pornită, fiind anunțat că aceasta va funcționa aproximativ 3 ore (până la orele 10:00) pe parcursul întregului proces electoral din cauza că nu sunt baterii pentru aceasta. Încă nu e sigur ce va fi după ora 10:00.
Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 6 cazuri.

SV 25/29, Chișinău, Centru. Un alegător a rupt buletinul de vot deoarece nu a găsit candidatul preferat în buletinul de vot și pe circumscripția uninominală conform declarațiilor acestuia, nu a fost informat despre metoda de votare. Președintele BESV a chemat poliția, iar buletinul de vot a fost anulat.
SV 26/26 Chișinău, Centru. La ora 07:36, un alegator a rupt buletinul de vot și l-a introdus în urna de vot. Președintele a sunat la poliție și a raportat incidentul.
SV 10/38 Bălți, Octeabriscoe. La ora 7:47, un alegător a primit buletinele de vot, a intrat în cabina de votare și a ștampilat buletinele de vot. Ulterior, a ieșit cu acestea din secția de votare punându-le în buzunar. Reacții din partea președintelui BESV sau a altor membri pe marginea acestui caz nu au fost înregistrate.
SV 26/28, Chișinău, Centru. La ora 07:48, un alegător a ieșit din incinta SV cu buletinele de vot. Imediat, acesta s-a întors înapoi și a aruncat buletinele în urnă. Motivul invocat a fost că a uitat să pună buletinul în urnă.
SV 27/22, Chișinău, Buiucani. La ora 07:73, a fost constatată o tentativă de a scoate buletinul de vot pe circumscripția națională de către un alegător. Un observator a observat și a chemat Președintele. În rezultat, buletinul a fost întors Președintelui și anulat.
SV 10/38, Bălți, Octeabriscoe. Un alegător a venit în cadrul SV cu niște foi de hârtie. Primindu-și buletinele de vot de la membrii BESV, acesta a schimbat buletinele de vot în cabina de vot cu acele hârtii aduse de el. În urna de vot a aruncat hârtiile aduse de el, iar buletinele originale le-a luat cu el și a ieșit din secția de votare. Reacții de la membrii BESV și observatorii acreditați nu au fost înregistrate.

Altele –10 cazuri.

SV 28/11 Chișinău, Rîșcani. La ora 06:53, s-a constatat că lipsește urna mobilă, fapt confirmat și de președintele BESV. Motivul invocat a fost faptul că CEC nu a oferit urna mobilă din cauza că nu au avut înregistrată nici o solicitare de votare la locul aflării.
SV 35/4 Căușeni, Căușeni. Nu a fost lumină timp de 20 minute și este foarte frig în secția de votare.
SV 10/38 Bălți, Octeabriscoe. La 07:05, observatorii au observat că un membru BESV este în stare de ebrietate. În rezultat, aceștia au anunțat președintele, care a exclus-o din lista membrilor și nu a fost înlocuită.
SV 33/18 Chișinău, Băcioi. La 07:01 încă nu era instalat un laptop. Doar la ora 8.50 a fost instalat.
SV 13/4, Rezina, Rezina. De la orele 8:10, periodic se deconectează lumina. Se lucrează la remedierea situațiie. Concomitent, un calculator nu funcționează.
SV 13/10, Rezina, Șoldănești. La ora 08:39, câțiva alegătorii de la altă SV au încercat să voteze la SV 13/10 din motiv că aici nu este rând. În rezultat, alegătorii au făcut scandal.
SV 50/25 Italia, Bologna
SV 50/42 Italia, Roma
SV 50/78 Spania, Barcelona
SV 50/79 Spania, Santander

Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”; al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin proiectul „Consolidarea responsabilității democratice în Moldova”; al Fundației Soros-Moldova prin proiectele „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova” și „Monitorizarea listelor de alegători și a litigiilor electorale în alegerile parlamentare din 2018”; al Consiliului Europei prin proiectul “Suport pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 2018”.

Opiniile exprimate în rapoartele și comunicatele publice ale MO Promo-LEX aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor sau partenerilor. Conținutul acestui document poate fi supus revizuirilor redacționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente