/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare și alte zeci de nereguli, constate de Promo-LEX

missing
24 februarie 2019, ora 21:43

Lipsa vizualizării prezenței la vot

Circumscripția națională. 7.00 – 8.10. Lipsa pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a vizualizării prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor. Amintim că în data de 11.02.2019 CEC prin comunicat oficial a anunțat despre proces.

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.

SV 9/19, Bălți. Observatorului nu i s-a oferit informația necesară despre cum derulează procesul de votare. Președintele BESV a răspuns brutal observatorului că nu are timp ca să-i comunice lista materialelor. După mai multe solicitări în perioada ora 7:00-7:35 secretarul comisiei a oferit informația solicitată.
SV 49/11 Rusia, Moscova
SV 50/63 Portugalia – SEetubal

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 47 cazuri.

SV 25/21 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu 3 sigilii la inițiativa președintelui BESV, comentând că nu are sigilii suficiente.
SV 25/19 Chișinău, Centru. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că nu are numărul necesar de sigilii.
SV 24/28 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 3 sigilii. Președintele BESV a argumentat că nu are numărul necesar de sigilii.
SV 9/6 Bălți. Urna de vot staționară a fost sigilată cu 3 sigilii. Președintele BESV argumentat că nu sunt suficiente sigilii.
SV 23/3 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 30/9 Chișinău, Ciocana. Au fost utilizate doar câte 2 sigilii pe diagonală. Președintele BESV a motivat că nu au mai multe sigilii.
SV 22/5 Ialoveni. Doar câte 2 sigilii pe urna de vot.
SV 35/10 Căușeni, Chircăiești. Membrii BESV nu cunosc cum sa sigileze corect urnele de votare, atât și cele mobile, urnele sunt sigilate cu două sigilii.
SV 35/13 Căușeni, Fîrlădeni. Urnele au fost sigilate la ora 07:07 adică după deschiderea SV, în timp ce câțiva alegători erau prezenți în secția de votare.
SV 21/30 Criuleni, Măgdăcești Sud. Lipsește 1 sigiliu la o urnă staționară. Președintele BESV a informat că nu a primit suficiente sigilii.
SV 21/14 Criuleni, Coșnița Vest. Trei urne au fost sigilate doar cu 2 sau 3 sigilii. Președintele BESV nu a descris motivul.
SV 31/7 Chișinău, Ciocana. Au fost prezentate doar 4 sigilii iar urnele de vot sunt 2. Astfel la o urnă au fost instalate 2 sigilii și la a doua urnă altele 2 sigilii.
SV 40/36 Cimișlia, Mihailovca. Ambele urne de vot au doar câte două sigilii.
SV 40/7 Cimișlia, Cimișlia. În procesul de sigilare a urnelor de vot a fost rupt un sigiliu, care a fost ulterior pus în urna de vot.
SV 42/37 Cantemir, Zîrnești. Absența sigiliilor de pe urnelor de vot. Au fost doar doua sigilii.
SV 32/8 Chișinău, Bubuieci. Urnele de vot au fost sigilate numai cu 2 sigilii. Au fost acordate doar 5 sigilii și 2 urne de vot.
SV 40/11 Cimișlia, Dimitrovca. Urnele de vot au doar câte două sigilii. Președintele BESV a comentat că a primit doar două sigilii.
SV 42/52 Cantemir. Roșu. Urna de vot a fost sigilată doar cu două sigilii. Președintele a justificat prin faptul că a primit doar două sigilii.
SV 12/1 Sîngerei, Sîngerei. La ora 06:30, urna de vot a fost sigilată cu doar 2 sigilii. Motivul invocat de președintele BESVa fost insuficiența sigiliilor.
SV 26/2 Chișinău, Buiucani. Urnele de vot au fost sigilate doar cu câte două sigilii. Președintele BESV a motivat prin faptul că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 10/26 Bălți, Grigorești. Urna de vot a fost sigilată cu doar 2 sigilii.
SV 28/2 Chișinău, Rîșcani. La o urnă au fost aplicate doar 3 sigilii. Președintele a invocat motivul că nu sunt suficiente.
SV 27/7 Chișinău, Buiucani. Urna mobilă nu a fost sigilată. Președintele a motivat că nu este nevoie la moment și va fi sigilată la ora 15:00.
SV 40/36 Cimișlia, Mihailovca. Ambele urne de vot staționare au doar câte două sigilii. Nimeni nu a reacționat.
SV 32/17 Chișinău, Ciorescu. Urnele de vot au fost sigilate cu câte un sigiliu. Sunt prezente 3 urne – 2 staționare si una mobilă.
SV 40/11 Cimișlia, Dimitrovca. Urnele de vot staționare au doar două sigilii.
SV 39/32 Sărata Galbenă, Ialpug. Sunt doar două sigilii la urnele de vot staționare.
SV 23/10 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 3/24 Edineț ,Buzdugeni. Urna staționară a fost sigilată cu 3 sigilii. Decizia privind numărul sigiliilor aplicate a fost luată de secretarul secției.
SV 24/26 Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a argumentat că 2 sigilii sunt suficiente pentru urna de vot.
SV 19/4 Ivancea, Berezlogi. Din cele 4 sigilii puse la dispoziție, președintele BESV a luat decizia de a le utiliza în modul următor: 2 „pentru urna din secția de votare”, 1 „de rezervă în caz că se umple urna, pentru a putea fi resigilată”, 1 ”a fost utilizată pentru urna mobilă care a plecat prin localitate”.
SV 19/12 Ivancea, Voroteț/Andreevca. Urna este sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele BESV a afirmat că a primit doar 3 pentru secția de votare, încât una a fost utilizată la urna mobilă. Actualizare 8:13 – A fost montat și al patrulea sigiliu, fiind creată o confuzie între sigiliile pentru urna mobilă și cea din secția de votare.
SV 31/4 Chișinău, Ciocana. La urnele de vot au fost aplicate doar câte 3 sigilii.
SV 36/24 Ștefan-Vodă, Olănești. Membrii BESV au sigilat inițial capacul urnei, apoi a fost rupt sigiliul și sigilată urna conform procedurii cu un sigiliu adăugător.
SV 19/4 Ivancea, Piatra Jeloboc. Urna are doar 3 sigilii. Situația a rămas neschimbată până la moment.
SV 31/10 Chișinău, Ciocana. Au fost aplicate la 3 urne doar 4 sigilii în total.
SV 21/35 Criuleni, Porumbeni. Sunt 3 urne staționare de vot. Două urne sunt sigilate cu câte 2 sigilii. Urna din fața cabinei de vot doar cu trei sigilii. Președintele BESV a indicat ca nu sunt, dar ele vor fi utilizate pentru a sigila sacii.
SV 37/7 Răzeni, Căinari. Urna de vot nu a fost sigilata potrivit procedurilor, au fost puse doar 2 sigilii.
SV 47/005 Transnistria, Bălți. Președintele BESV a sigilat capacul urnei de vot, după care s-a întocmit un proces-verbal prin care sigiliile respective au fost scoase și declarate nevalabile.
SV 49/11 – Rusia – Moscova
SV 50/79 -Spania – Santander
SV 50/47 – Italia – Treviso
SV 50/50 -Italia – Udine
SV 50/17 – Franța – Marsilia
SV 50/35 – Italia – Padova
SV 50/73 – România – Bacău

Lipsa materialelor necesare în secția de votare. Lipsește cel puțin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ștampila rotundă cu numărul biroului electoral, ștampilele cu inscripția ”Votat”, ”Anulat”, ștampila specială ”Alegeri 24.02.2019”, sigilii pentru urne de vot – 1 caz.

SV 29/30 Chișinău, Rîșcani. La ora 07:05 nu erau prezente pernuțele pentru ștampilă. Peste 20 minute la ora 07:25 un membru BESV a adus pernuțele.
Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 2 cazuri.

SV 40/33 Cimișlia. Ivanovca. Două persoane au intrat împreună în cabina de vot fără a avea un motiv justificativ. Președintele BESV nu a făcut niciun comentariu.
SV 40/21 Cimișlia. Batîr. Au intrat două persoane în cabina de vot, fătă a avea un motiv justificat. Președintele BESV nu a comentat nimic.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare – 1 caz.

SV 50/25 – Italia – Bologna

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secției de votare – 1 caz.

SV 50/33 Italia – Modena

Agitație electorală sau PR negru în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri

SV 32/28 Chișinău, Stăuceni. La intrare SV și în incinta SV au fost repartizate pliante de către reprezentantul PDM.
SV 3/45, Edineț, Șofrîncani. 3 alegători au intrat în secția de votare cu fularele Partidului Politic Șor. În apropierea urnei de vot fularele au fost ascunse

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 6 cazuri

SV 48/025 Transnistria, Varnița. Aproximativ la ora 7.30, mai multe persoane au fost aduse la SV. Au fost identificate 5 autocare și mai multe mașini personale parcate la distanța de 100 de m de la BESV.
SV 48/002 Transnistria, Chișinău. Cca. 40 de persoane au fost aduse organizat la SV pentru a vota. Unitatea de transport nu a fost identificată.
SV 47/007 Transnistria, Hîrtop. Cca 50 de persoane au fost aduse organizat la SV. A fost observat un autobuz și 1 microbuz.
SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. La ora 08.10, cca. 60 persoane au fost aduse organizat la SV cu un autocar ce a fost parcat mai departe de BESV.
SV 47/020 Transnistria, Ghindești. Au fost identificate 4 autocare care au transportat organizat la SV cca. 200 persoane (ce își au reședința în Rîbnița/Rezina).
SV 49/14 Rusia – Sankt Petersburg – Observatorul Tudor Ursu din partea PSRM, a organizat transport centralizat pentru studenții din afara Sankt-Petersburgului, pentru a fi transportați la SV. Tudor Ursu i-a așteptat, întîlnit și petrecut alegătorii la ușa secției de vot. Incidentul a avut loc la oara 7:50 ora locală

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 cazuri

SV 19/50 Ivancea, Susleni. Încetarea nejustificată a votării în secție, a parvenit în urma a două întreruperi de curent la rețeaua electrică în intervalul orelor 8:00 și 8:06.
Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 10 cazuri.

SV 40/32 Cimișlia. Iserlia. La ora 7:03, timp de 10-15 minute alegătorii nu au putut vota, din cauza problemelor de ordin tehnic ale SIAS Alegeri.
SV 31/27 Chișinău, Rîșcani. Lipsa conexiunii la internet timp de 40 de minute, în intervalul 07:28 – 08:08.
SV 37/36 Răzeni, Pohoi. SIAS Alegeri indica faptul ca un alegator a votat, iar persoana data susține ca nu a votat. Alegatorul a plecat imediat, situația s-a petrecut repede încât președintele comisiei nu au reușit sa clarifice situația.
SV 38/31 Hâncești, Mirești. Înainte de a fi deschisa secția de votare s-a depistat ca nu funcționa internetul. S-a telefonat la Moldtelecom, și timp de max 15 min a fost clarificat. La deschiderea secției de vot internetul funcționa, secția de vot s-a deschis la ora 7:10
SV 38/29 Hîncești, Mereșeni. Datele unui alegător (data nașterii ) din SIAS Alegeri nu coincideau cu datele din listele care erau la membrii comisiei. Incidentul a fost soluționat, luând ca bază datele din buletin și de listă.
SV 49/13 Rusia – Sankt Petersburg. Deficiențe de funcționare SIAS Alegeri în SV din Sankt-Petersburg, abia la ora 9:04 a început a lucra
SV 49/11 Rusia, Moscova
SV 49/23 – Turcia, Instambul
SV 50/04 – Cehia – Praga
SV 50/11 – Franța Paris

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

SV 9/21 Bălți. Alegătorul este prezent în Registrul de Stat al Alegătorului, dar nu este în lista electorală. Acesta a fost scris în listă suplimentară.
SV 9/21 Bălți. Alegătorii – soț și soție. Soțul s-a regăsit în listă, iar soția nu. Alegătorul a fost inclus în lista suplimentară.
SV 9/21 Bălți. Alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri. Alegătorul avea domiciliul în circumscripția uninominală, a fost înscris în lista suplimentară și a votat doar cu buletinul pe lista națională.
SV 9/21 Bălți. Alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri. Președintele BESV a explicat că secția de pașapoarte nu a transmis informația și baza de date nu a fost reînnoită. Alegătorul a fost înscris în lista adițională.
SV 19/50 Ivancea, Susleni. Un alegător cu reședința în Susleni nu figurează pe listele alegătorilor din secția de votare din localitatea respectivă, însă în cea din Criuleni. Președintele BESV a afirmat că i se va permite să voteze, doar dacă va avea un certificat confirmativ.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 2 cazuri.

SV 13/54, Rezina, Pohoarna. La ora 07:50, un alegător a fotografiat buletinul de vot, însă observatorii au solicitat să șteargă poza din telefon. Situația a fost rezolvată în 2 min.
SV 50/09 – Elveția – Geneva

Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare și numărare a buletinelor de vot, alte incidente ce țin de filmarea procedurilor de vot – 8 cazuri.

SV 23/8 Chișinău, Botanica. Camera de înregistrare video s-a defectat la ora 7:15.
SV 36/8 Ștefan Vodă, Carahasani. În intervalul 7:00 – 7:05 nu a funcționat camera, la momentul raportării se reglase.
SV 15/59, Călărași, Sipoteni. La ora 07:20, s-a constatat că în direcția cabinelor de vot era îndreptată camera video.
SV 15/15, Călărași, Bahmut. La ora 7.32, s-a întrerupt procesul de filmare. Un membru BESV a sesizat aceasta, iar până la 7.47 situația încă nu a fost remediată. S-a presupus că motivul întreruperii este temperatură joasă din încăpere. Președintele caută soluții în continuare de înlăturare a defecțiunilor.
SV 10/26 Bălți, Grigorești. La ora 7:10, după ce a fost deschisă SV, a fost dezinstalată camera video fără a fi aduse careva explicații privind această necesitate. La ora 08:15 a fost adusă și re-instalată altă cameră.
SV 14/52 Telenești, Văsieni. În intervalul 07:00 – 07:20, timp de 20 minute, nu a funcționat camera video.
SV 21/39 Criuleni, Zăicana. Camera se oprește temporar. Președintele BESV indică la faptul că din cauza temperaturii funcționează greu. De la deschiderea secției de votare 30 min a funcționat bine, după 7.40 a început a se întrerupe pentru câteva minute, ulterior iar lucrează, și tot așa în continuu.
SV 12/35 Sîngerei, Chirileni. Camera video nu funcționa de la proximativ 20 minute (în intervalul 7:00-7:20) din motive tehnice. Ulterior, a ce a fost re-pornită, fiind anunțat că aceasta va funcționa aproximativ 3 ore (până la orele 10:00) pe parcursul întregului proces electoral din cauza că nu sunt baterii pentru aceasta. Încă nu e sigur ce va fi după ora 10:00.
Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 6 cazuri.

SV 25/29, Chișinău, Centru. Un alegător a rupt buletinul de vot deoarece nu a găsit candidatul preferat în buletinul de vot și pe circumscripția uninominală conform declarațiilor acestuia, nu a fost informat despre metoda de votare. Președintele BESV a chemat poliția, iar buletinul de vot a fost anulat.
SV 26/26 Chișinău, Centru. La ora 07:36, un alegator a rupt buletinul de vot și l-a introdus în urna de vot. Președintele a sunat la poliție și a raportat incidentul.
SV 10/38 Bălți, Octeabriscoe. La ora 7:47, un alegător a primit buletinele de vot, a intrat în cabina de votare și a ștampilat buletinele de vot. Ulterior, a ieșit cu acestea din secția de votare punându-le în buzunar. Reacții din partea președintelui BESV sau a altor membri pe marginea acestui caz nu au fost înregistrate.
SV 26/28, Chișinău, Centru. La ora 07:48, un alegător a ieșit din incinta SV cu buletinele de vot. Imediat, acesta s-a întors înapoi și a aruncat buletinele în urnă. Motivul invocat a fost că a uitat să pună buletinul în urnă.
SV 27/22, Chișinău, Buiucani. La ora 07:73, a fost constatată o tentativă de a scoate buletinul de vot pe circumscripția națională de către un alegător. Un observator a observat și a chemat Președintele. În rezultat, buletinul a fost întors Președintelui și anulat.
SV 10/38, Bălți, Octeabriscoe. Un alegător a venit în cadrul SV cu niște foi de hârtie. Primindu-și buletinele de vot de la membrii BESV, acesta a schimbat buletinele de vot în cabina de vot cu acele hârtii aduse de el. În urna de vot a aruncat hârtiile aduse de el, iar buletinele originale le-a luat cu el și a ieșit din secția de votare. Reacții de la membrii BESV și observatorii acreditați nu au fost înregistrate.

Altele –10 cazuri.

SV 28/11 Chișinău, Rîșcani. La ora 06:53, s-a constatat că lipsește urna mobilă, fapt confirmat și de președintele BESV. Motivul invocat a fost faptul că CEC nu a oferit urna mobilă din cauza că nu au avut înregistrată nici o solicitare de votare la locul aflării.
SV 35/4 Căușeni, Căușeni. Nu a fost lumină timp de 20 minute și este foarte frig în secția de votare.
SV 10/38 Bălți, Octeabriscoe. La 07:05, observatorii au observat că un membru BESV este în stare de ebrietate. În rezultat, aceștia au anunțat președintele, care a exclus-o din lista membrilor și nu a fost înlocuită.
SV 33/18 Chișinău, Băcioi. La 07:01 încă nu era instalat un laptop. Doar la ora 8.50 a fost instalat.
SV 13/4, Rezina, Rezina. De la orele 8:10, periodic se deconectează lumina. Se lucrează la remedierea situațiie. Concomitent, un calculator nu funcționează.
SV 13/10, Rezina, Șoldănești. La ora 08:39, câțiva alegătorii de la altă SV au încercat să voteze la SV 13/10 din motiv că aici nu este rând. În rezultat, alegătorii au făcut scandal.
SV 50/25 Italia, Bologna
SV 50/42 Italia, Roma
SV 50/78 Spania, Barcelona
SV 50/79 Spania, Santander

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram