Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au discutat cu Veaceslav Platon la Penitenciarul nr.13: Platon nu a invocat probleme de sănătate

Reprezentantii Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită inopinată la Penitenciarul-13 din Chișinău, pe marginea informațiilor apărute în presă privind starea de sănătate a lui Veaselsav Platon.

Foto: UNIMEDIA

Reprezentanții OAP au discutat cu șeful Penitenciarului și cu Veaceslav Platon. Discuția cu Veaceslav Platon a avut loc nemijlocit în celula în care este deținut. În cadrul discuției Veaceslav Platon nu a invocat probleme de sănătate sau alte probleme legate de situația de privare de libertate în care se află la moment. În același timp Platon a menționat că dorește să-i fie asigurat dreptul de vot în cadrul scrutinului parlamentar pe 24 februarie 2019, scrie OAP.

În acest context Avocatul Poporului Mihail Cotorobai menționează că procedura de votare în penitenciare este similară celei organizate în orice secție de votare, deținuții își exercită dreptul la vot în baza buletinelor de identitate.

În cadrul spațiilor amenajate, echipele mobile de la secțiile de votare din raza dislocării penitenciarelor se vor deplasa cu urna în instituții, împreună cu observatorii, pentru organizarea votării.

Procedura de votare de către deținuți constă în asigurarea prezenței persoanelor cu drept de vot în fața comisiilor electorale pentru exercitarea dreptului constituțional. Pentru monitorizarea procesului de votare, în penitenciare vor avea acces observatorii electorali naționali și internaționali acreditați.

Amintim în ultima săptămână au apărut mai multe informații ce au vizat starea de sănătate a omului de afaceri Veaceclav Platon, condamnat în prima instanță la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Potrivit portalului NewsMaker, colegul de celulă al omului de afaceri Veaceslav Platon, Alexandru Sîrghi, ar fi scris o scrisoare procurorului general, în care a declarat că i s-a propus să-l omoare pe Platon în schimbul libertății sale. Potrivit sursei, scrisoarea nu a fost încă înmânată Procuraturii Generale.

Procuratura Generală a scris că o „astfel de plângere nu a parvenit pe adresa Procuraturii Generale şi nici nu a fost expediată prin poşta instituţiei penitenciare în care cei doi sunt deţinuţi” și a adăugat că, în cadrul audierilor, codeţinutul a confirmat faptul că adresarea ar fi fost alcătuită la insistenţa şi sub dictarea lui Veaceslav Platon.


Pub