Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   FALS: Colaborarea cu NATO ne…

FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci

La 31 ianuarie curent, în plină campanie electorală, câţiva candidaţi la funcţia de deputat din partea Partidului socialiştilor (PSRM) au organizat o conferinţă de presă în faţa sediului Centrului de Informare şi Documentare NATO în Moldova, în cadrul căreia candidatul socialist Bogdan Ţîrdea a adus mai multe acuzaţii structurii NATO. El a declarat că „colaborarea ţării noastre cu NATO ne pune bugetul pe brânci”, „toate statele NATO au acte teroriste” şi că „70 la sută din cetăţenii moldoveni sunt împotriva NATO”. Aceste informaţii nu corespund adevărului, iar datele oficiale arată că în ultimii ani, NATO a investit câteva milioane de lei în proiecte de dezvoltare din ţara noastră.

De la o tribună improvizată, Bogdan Ţîrdea a vorbit despre „problemele” pe care le-ar crea colaborarea Republicii Moldova cu NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord), inclusiv cheltuieli bugetare. „Această colaborare cu NATO, pe lângă faptul că ne pune bugetul pe brânci, ne creează probleme cu Rusia, care ne este partener strategic. Deci, vom avea probleme la export, la mai multe lucruri”, a continuat candidatul socialist, afirmând că NATO ar crea probleme şi în reglementarea diferendului transnistrean.

Participarea militarilor moldoveni la exerciţii în afara ţării a fost finanţată de ţările-partenere sau membre NATO

Portalul Stopfals.md a solicitat informaţii de la Ministerul Apărării despre cheltuielile pe care le suportă bugetul de stat pentru participarea militarilor moldoveni în cadrul exerciţiilor militare în afara ţării, pentru a vedea dacă, într-adevăr, colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci, aşa cum a declarat B. Ţîrdea. Din răspunsul Ministerului Apărării reiese că anul trecut din bugetul public au fost alocaţi doar 50 de mii de lei pentru participarea militarilor în misiuni peste hotare. „Pe parcursul anului 2018, participarea militarilor Armatei Naţionale la exerciţii în afara ţării a fost finanţată de ţările-partenere sau membre NATO, în baza acordurilor/planurilor bilaterale. Ministerul Apărării a acoperit doar cheltuielile pentru asigurarea medicală pentru călătorii în străinătate. În total, în 2018, peste 600 de militari au participat la exerciţii peste hotarele ţării. Fiecare exerciţiu a durat aproximativ 2 săptămâni, iar Ministerul Apărării a alocat 6 lei pe zi per participant pentru asigurarea medicală, iar cheltuielile sunt estimate la aproximativ 50 mii lei din bugetul de stat”, se spune în răspunsul Ministerului Apărării pentru Stopfals.md.

NATO a investit peste 2 milioane de Euro în proiectul de distrugere a pesticidelor

Bogdan Ţîrdea a evitat să menţioneze în discursul său anti-NATO despre ajutorul oferit ţării noastre de către ţările membre şi partenere NATO la eliminarea şi distrugerea pesticidelor. Ministerul Apărării precizează că au fost investite peste 2 milioane de Euro pentru nimicirea acestor substanţe periculoase: „În perioada 2014-2018, investiţiile au fost estimate la 2,2 milioane de Euro, banii fiind oferiţi de ţările membre şi partenere NATO şi 325 mii Euro din Fondul Ecologic National (ceea ce constituie 14,7% din costul total al proiectului). Pentru un alt proiect – „Ştiinţa pentru Pace şi Securitate NATO”, care are drept obiectiv dezvoltarea capabilităţilor de atenuare a riscurilor biologice, NATO a alocat 1,080 mln. de Euro”.

Bogdan Ţîrdea s-a încurcat în cifre

„Uitaţi-vă că toate statele NATO, toate au acte teroriste. Concluzionând, vreau să spun că asemenea oficiu nu trebuie să existe în Republica Moldova”, a declarat B. Ţîrdea la conferinţa de presă.

Potrivit datelor prezentate în „Indexul Terorismului Global” pentru anul 2018, în topul celor 50 de ţări din lume în care au avut loc acte teroriste anul trecut, sunt doar 8 din cele 29 de ţări membre NATO. Totodată, indicele terorismului din unele ţări NATO incluse în acest Index (cum ar fi Spania, Belgia, Grecia sau Germania) este chiar mai mic decât cel din Rusia.

Oficiul de legătură NATO: „Împărtăşim din experienţa noastră în diverse domenii”

Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md, Oficiul de legătură NATO la Chişinău accentuează că acest Oficiu are misiunea de a facilita dialogul şi cooperarea dintre NATO şi Republica Moldova şi de a spori transparenţa cu privire la ceea ce este NATO şi ceea ce face NATO în ţară. „Împărtăşim din experienţa noastă în diverse domenii, precum: consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică; fortificarea bunei guvernări şi a rezistenţei la corupţie în instituţiile din sectorul apărării şi securităţii; consolidarea rolului femeii în domeniul păcii şi securităţii; distrugerea pesticidelor periculoase; dezvoltarea telemedicinei avansate, astfel ca să se obţină în scurt timp cele mai bune sfaturi în situaţii de urgenţă etc”.

Experta Natalia Albu: „Colaborarea cu NATO aduce doar beneficii”

În opinia expertei Natalia Albu, directoarea Centrului Cercetări Strategice din cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice, colaborarea ţării noastre cu NATO aduce doar beneficii, fără ca organizaţia să atenteze la neutralitatea ţării.

Lilia Zaharia, Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.